Tatjana Bobnar MNZ(Foto izrez zaslona-STA)
Notranje zadevePolitikaSlovenijaV fokusu

Notranje zadeve: Tatjana Bobnar že bivša ministrica. »Strokovna ekskurzija v Bruselj za nagrado«

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu zapisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja podala odstopno izjavo, so za STA potrdili na ministrstvu za notranje zadeve.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je po informacijah STA na vlado že posredovalo pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in notranje ministrice Tatjane Bobnar o tem, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk na policijo, kot je v ponedeljek zahteval predsednik vlade Robert Golob.

Premier Golob se je z Bonarjevo sestal v ponedeljek. Po pogovoru je sporočil, da se “razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije” in še isti dan prvega moža policije Boštjana Lindava zaprosil za pojasnila, ali je kdor koli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, na policijo izvajal politični pritisk ali želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, oz. vplivati nanje.

 Z ministrstva za notranje zadeve so premierju posredovali pojasnila obeh – tako v. d. generalnega direktorja policije kot tudi notranje ministrice Tatjane Bobnar. Ta  je v pismu predsedniku vlade zapisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja podala odstopno izjavo. Ministrica je v Bruslju na zasedanju ministrov za notranje zadeve, v Slovenijo pa se bo predvidoma vrnila v petek zvečer. Bolj ali manj na nagradno potovanje. 

Ministrica ni prenesla košarico nezaupanja s strani  premierja glede ne sprejemanja  predloga za podelitev polnih pooblastil trenutnemu v.d. direktorju uniformirane policije Boštjanu Lindavu.  Ali je to načelnost ali ne, bomo zvedeli kmalu.  V nekaj preteklih dni so krožile informacije   o močnih skupinah in lobijih znotraj nje(policije) ter nedotakljivosti posameznih vodij teh lobijev.  Ti  »interesni«  krogi ščitenja in zaščite  pa  imajo vsak  svojega »meceno.«  Kaže da zaenkrat zgublja trenutna ministrica za notranje zadeve. Ali bo tisti drugi del interesnega kroga okoli premierja in posledično  temu tudi njemu politično bolj blizu, ki bi »neuradno« bil nekdanji direktor SOVE, Damir Črnčec, »mariborski pubec« in poznavalec  področja  obveščevalstva in policijskega področja,  s tem teh miljejev, ali bo  ta del dal tudi  novo ime policijskega ministra, pa je  zaenkrat bolj špekulacija. Ali pa tudi ne!?!

Zagotovo pa vse poteze, ki se danes, jutri in pojutrišnjem delajo na področju notranjih zadev in policije ne rešujejo nič, samo rošade se bodo zgodile ostalo pa se »konzerviralo« in čakalo na boljše čase ali celo na  pozabo.

Nič kaj obetavnega in dobrega še manj kaj drugačnega.  Pa tako drugače so želeli da bi tako drugačni da bili.   Nič od nič!

Vane T. Costa

Vir: sta&vtc

Mogoče vam bo všeč