Nekategorizirano

Potrjena učinkovitost ruskega cepiva proti Covid-19 !!

Cepivo proti koronavirusu, razvito in preizkušeno v Rusiji, je povzročilo nevtralizirajoča protitelesa, in čeprav je pogosto povzročalo neželene učinke, kot je vročina, so bili ti učinki večinoma blagi, kažejo podatki, objavljeni v petek v medicinski reviji The Lancet.

Rusija je naletela na kritike, ko je avgusta objavila, da je ustvarila prvo široko uporabljano cepivo proti koronavirusu – še preden so bila zaključena ključna preskušanja faze III. V študijah, izvedenih v prvi in ​​drugi fazi razvoja cepiva, imenovanega Sputnik V, je vseh 76 udeležencev študije razvilo protitelesa proti virusu, ki povzroča covid 19, poroča The Lancet. Raven nevtralizirajočih protiteles je bila podobna ravni protiteles, ki so jih ljudje imeli po naravnem okrevanju od koronavirusa.

Znanstveniki so spremljali tudi odzive celic T, drugih komponent imunskega sistema.

“Rezultati testov tudi nakazujejo, da cepiva povzročijo odziv celic T v 28 dneh,” so zapisali raziskovalci.

Znanstveniki, ki niso bili vključeni v študijo, so povedali, da čeprav so rezultati pozitiven znak, lahko le večja preskušanja v 3. fazi potrdijo, ali cepivo resnično preprečuje bolezen.

“Podatki o ruskih študijah cepiv, o katerih poroča The Lancet, so spodbudni,” je povedal Brendan Wren, profesor mikrobiološke patogeneze na Londonski šoli za higieno in tropsko medicino.

V študiji je polovica udeležencev zvišala telesno temperaturo, 42 odstotkov pa jih je bolela glava. Poleg tega se je približno 28 odstotkov počutilo omedlelih, 24 odstotkov pa jih je bolelo v sklepih. Članek ne navaja, kako dolgo so ti neželeni učinki trajali, pravi pa, da “je bila večina neželenih učinkov blagih.”

Cepivo je bilo v Rusiji registrirano avgusta, preden je bilo podvrženo večjim poskusom. Raziskovalci iz Nacionalnega raziskovalnega centra za epidemiologijo in mikrobiologijo v ruski Gamaleji so 26. avgusta prejeli dovoljenje za izvedbo tretje faze, v kateri naj bi bilo 40.000 prostovoljcev, piše v sporočilu za javnost The Lancet.

Rusija je že prej napovedala, da namerava oktobra začeti množično cepljenje državljanov, ministrstvo za zdravje pa je sporočilo, da bodo zdravstveno osebje in učitelji v tej državi prvi cepljeni.

Dodatni testi cepiva se bodo v Moskvi začeli prihodnji teden, je v petek dejal župan mesta Sergej Sobjanin. Po besedah ​​Sobjanina, ki je med videokonferenco govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, se je za testiranje prijavilo že več kot 5000 ljudi. Sobjanin je še sporočil, da je bil cepljen s prvim od dveh odmerkov cepiv.

Rusija ni edina država, ki je hitro razvila lastno cepivo – Kitajska je junija odobrila poskusno cepivo proti koronavirusu za svojo vojsko. Avgusta je postalo očitno, da je Kitajska od julija cepivo uporabljala tudi v visoko tveganih poklicih, kot so zdravstveni delavci in mejni inšpektorji.

Mogoče vam bo všeč