Minister Janez Poklukar foto UKOM
SlovenijaZdravje

Poteka največja mobilizacija zdravstvenega kadra v zgodovini samostojne Slovenije. Tudi Slovenska vojska pomaga. Družba pred zdravstvenim in etičnim in moralnim zlomom.

Na torkovi novinarski konferenci  je Minister za zdravje Janez Poklukar  predstavil zadnje aktualne informacije glede kapacitet v zdravstvu in mobilizacije kadra. V torek  je bilo   3763 novo okuženih, oziroma 419 več kot prejšnji torek. Bolnišnično oskrbo potrebuje 838 ljudi, od tega jih 568 potrebuje oskrbo s kisikom, na intenzivnih enotah pa se zdravi dodatnih 236 bolnikov.

Z torkom  so vzpostavljene  vseh 288 predvidenih mest. S tem se  prehaja  na maksimum obravnav,  s tem da je standard obravnave še minimalno zadovoljiv. Ob zasedenosti intenzivnih postelj nad 288 uvajamo v zdravstvu skrajne izredne razmere. Pacienti bodo sicer obravnavani, vendar pa bo standard močno zmanjšan. To bo veljalo tako za necovid kot covid paciente.

To trenutno stanje ki je nastopil s torkom,  bi lahko rekli, da je že tako rekoč uveden »zdravstveni lockdown«. Vsi ne-nujni posegi so odpovedani ali se odpovedujejo.

Bolnišnice v teh dneh prioritetno usmerjajo svoje kadrovske kapacitete v zdravljenje covid bolnikov in necovid bolnikov, ki imajo oznako nujno ali zelo hitro. Ostale  kadrovske vire kadra lahko uporabijo za izvajanje ne-nujnih storitev, ko realizirajo prej navedeno. Da se lažje organiziramo smo centralizirali covid porode, psihiatrično obravnavo in intenzivno pediatrijo, je dejal Poklukar.

Trenutno poteka največja mobilizacija in premiki kadrov znotraj zdravstvenega sistema v zgodovini samostojne Slovenije, je izpostavil minister Poklukar in vse, ki so usposobljeni, pozval, da se javijo preko združenj, organizacij ali pa preko bolnišničnih covid koordinatorjev. Kontakti 15 covid koordinatorjev bodo javno objavljene na spletnih straneh bolnišnic. Najbolj primanjkuje medicinskih sester, ki so kadarkoli delale v enotah intenzivne terapije, pa tudi ostalih, ki so kadarkoli delale v zdravstvu. Med zdravniki je največji primanjkljaj pri anesteziologih, intenzivistih, internistih, pulmologih in nevrologih. A, kot pravi minister, je vsaka pomoč zdravstvenega delavca dobrodošla

Nujna mobilizacija vseh zdravstvenih  kadrovskih virov. Tudi prostovoljcev

Prihaja tudi pomoč izven bolnišnic. V prvem krogu se je na pozive odzvalo približno 130 zasebnikov in koncesionarjev, za katere je Zdravniška zbornica pripravila posebno aplikacijo. Imamo pozitivne odzive šolstva, kjer v sistemu že deluje 40 študentov medicine in vsaj 260 dijakov in študentov zdravstvenih srednjih šol in fakultet. Vojaška zdravstvena enota je zagotovila 20 zdravstvenih delavcev.

 

SB Celje-foto Ich

Tudi v Splošno bolnišnico Celje je v torek  prišlo na pomoč pet pripadnikov Slovenske vojske z znanji in veščinami, s katerimi nam lahko pomagajo v bolnišnici. Tisti z medicinskimi znanji  že pomagajo na covid bolnišničnem oddelku, ostali pa pri drugih podpornih delih. V bolnišnici se te dni soočajo z največjim izzivom v mirnodobnem obdobju.

 

Rdeči križ pa jih je dal na voljo 120. Na podlagi sklepa vlade za aktivacijo kadrovskih zmogljivosti civilne zaščite jih je v pripravljenosti 116. Kadri iz vseh področji so se odločno odzvali, tudi koncesionarji in zasebniki se javljajo in s tem kažejo veliko solidarnost in razumevanje situacije, zato se jim je minister zahvalil.

Minister je ponovno pozval k cepljenju in upoštevanju vseh ukrepov. Pri izvajanju PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoja  je še vedno premalo doslednosti, zato ponovno apel na  vse delodajalce, da se delo kolikor je mogoče organizira od doma.

Smo na robu zdravstvenega bankrota oz. zloma. Še huje pa je, da se nam v tem trenutku dogaja v družbi moralno etični zlom. Nad tem bi se morali globoko zamisliti, je dejal minister Poklukar.

Naj se izkažejo   v tem  da smo te dni  lahko priče pravim junaštvom in humanostjo, za vse drugo bo  še čas , posebej za sebičnosti in tako rekoč državljanske moralne in etične »nepokorščine«. Zelo hudo je danes da je največ laikov in nepoučenih  v prvih vrstah  nasprotnikov vseh razumnih ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19.

Laičnost, nasprotovanje, neupoštevanje ukrepov na eni strani ter potreba po uveljavljanju svobode, demokracije, možnosti izbire sta si v velikem nasprotju. Nasprotje, ki ne prinese nobenemu nič dobrega.

Le malo je potrebno  pa da gremo v prepad in sesutja družbe. Menim da nam to ni potrebno.

Zato tudi moj poziv  odločimo se za razum, uvidevnost, solidarnost in zdravje vseh nas. Le če bomo naredili vsi kar  je nujno potrebno ta trenutek

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija