Nekategorizirano

Poslanci SDS zahtevajo sklic nujne seje odbora za delo, družino in socialne zadeve

Poslanec SDS Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci predstavil zahtevo za sklic nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bi obravnavali nedopustne zaostanke pri reševanju vlog za socialne prejemke.   

»Predstavljajte si, da je namesto Marjana Šarca danes predsednik vlade Janez Janša, namesto gospe Ksenije Klampfer je ministrica za delo Romana Tomc in da ta novinarska konferenca poteka v prostorih poslanske skupine SD z istim namenom sklica seje odbora kot je naša. Zagotovo bi ta soba bila polna novinarjev, to bi bila tudi glavna tema televizijskih večernih dodaj, danes pa je udeležba predstavnikov medijev zelo skromna,« je uvodoma komentiral poslanec. 

Nadaljeval je, da je nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak pod prisilo ob njeni interpelaciji v preteklem mandatu in na hitro izvedla reorganizacijo centrov za socialno delo, in to kljub opozarjanjem v zvezi z nedomišljenostjo reorganizacije. »Sistem ne deluje, na kar je večkrat opozorila tudi aktualna ministrica za delo Ksenija Klampfer, Anja Kopač Mrak pa je danes kljub temu neuspehu, državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade,« je poudaril Mahnič. Nato je spomnil, da je bilo v medijih mogoče zaslediti kar nekaj informacij, da so številne družine, posamezniki, ostali brez otroških dodatkov, nadomestil za malice, nadomestil za kosila, štipendij, … »kajti avtomatizacija letnih pravic ni potekala tako, kot bi po zakonu morala, pri čemer gre za družine, ki so socialno šibkejše,« je opozoril Mahnič. »Zato naj navedem tudi konkreten primer: gospa je oddala vlogo za otroške dodatke v začetku septembra, odgovor je dobila pred 2 dnevoma. 4 mesece je torej živela brez otroških dodatkov, v negotovosti iz dneva v dan, ali se bo njej in njeni družini finančno izšlo,« je dejal poslanec. »Nihče ne odgovarja za to, da družine niso mogle načrtovati svojih finančnih obveznosti, kot jih lahko normalno načrtujejo vsak mesec,« je ob tem še opozoril. 

»Ministrica je v prejšnjem mandatu naredila reorganizacijo centrov za socialno delo tako, da se je 62 CSDjev formalno združilo v 16 centrov. Reorganizacija, ki je bila mišljena v smislu povečanja učinkovitosti, kakovosti dela in za to, da se omogoči več časa za bolj strokovne naloge, hkrati pa, da se avtomatizira nekatere bolj enostavne postopke, ni bila ustrezna,« je opozoril poslanec in dodal, da so zaposleni v CSDjih že junija opozarjali na težave, ki jih bosta  reorganizacija in avtomatizacija prinesli. »Na ministrstvu za delo pa so nato v  oktobru šli še v spremembo informacijskega sistema, kar je bila velika neumnost, saj takrat CSDji prejmejo največ vlog za štipendije, otroške dodatke, ipd. Samo za območje Ljubljane je bilo v decembru kar 6000 nerešenih vlog,« je povedal Mahnič. Dodal je, da ker masovni avtomatični račun za letne pravice ne deluje, je ministrica za delo Ksenija Klampfer predlagala spremembo področnega zakona, »še vedno pa imamo na tisoče državljank in državljanov, ki so ostali brez pravic, ki jim iz proračuna RS pripadajo,« je povedal poslanec SDS. 

»Prav zato predlagamo nujno sejo pristojnega odbora, s katero želimo doseči, da bi ministrica za delo pripravila poročilo o tem, kje se je v sistemu zalomilo, koliko vlog je nerešenih, kakšni so nadaljnji ukrepi in kako bo postopala, da do tega ne bo več prihajalo,« je povedal poslanec in ob tem izrazil tudi razočaranje, da se je masovni izračun za letne pravice iz zakonodaje umaknil.  »Koalicijske stranke vlade Marjana Šarca so pred volitvami veliko govorile o tem, kako bo prišlo do avtomatizacije, informatizacije in kako bo portal e-uprava deloval, sedaj pa se vse to odmika. Pod velikim vprašanjem je, kdaj bo to sploh narejeno,« je še komentiral poslanec. 

Nenazadnje je Mahnič ponovno poudaril, da so zaostanki pri reševanju vlog za socialne prejemke velika napaka nekdanje ministrice Anje Kopač Mrak, ki je   »vehementno šla v spremembe.«  »To je bila huda napaka, zaradi katere ljudje in družine iz šibkejših okolij po nekaj mesecev niso dobile denarja, ki bi ga morale dobiti in upamo, da bo zaradi te napake Anja Kopač Mrak ustrezno sankcionirana. Prav tako upamo, da bo odbor sprejel naše sklepe,« je še zaključil Žan Mahnič. 

Mogoče vam bo všeč