Nekategorizirano

Poslanci odrekli pogajalski mandat EU parlamentu

V četrtek so  evropski poslanci odločali o usodi zdajšnjega predloga nove direktive EU, ki ureja področje avtorskih pravic.  Odločali so le o tem, ali je zdajšnji predlog direktive EU dovolj dober, da gre v nadaljnje usklajevanje med poslanci, Evropsko komisijo in Svetom EU.
Evropski poslanci iz vrst SDS dr. Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin so glede omenjene direktive v skupni izjavi za medije izpostavili, da je nova direktiva o avtorskih pravicah nujno potrebna, saj je trenutno v uporabi tista iz leta 2000, od takrat pa se je področje internetnih storitev močno razvilo. “Avtorji si vsekakor zaslužijo pravično plačilo za svoje delo in tisti, ki zagovarjajo dejstvo, da je avtorstvo na internetu lastnina vsakega izmed nas, postavljajo avtorje v ničvreden položaj. Po tej logiki bi morale biti tudi knjige in časopisi zastonj. V SDS se zavzemamo za spoštovanje lastnine, torej tudi spoštovanje avtorskih pravic,” so zapisali evropski poslanci in dodali, da  “kljub temu menimo, da je postopek, o katerem bomo odločali v četrtek, preuranjen, saj temelji na tem, da se zaradi zaključka mandata vsem mudi.”

“Menimo, da si tako pomembna direktiva pred začetkom pogajanj zasluži širšo razpravo tudi zunaj odbora JURI, ki je mimogrede najmanjši odbor v Evropskem parlamentu in šteje le 20 članov. Ob dejstvu, da podpora direktivi tudi v odboru ni bila enotna in da je večina političnih skupin razdeljena v svojem mnenju, ni potrebe po hitenju. Želimo si, da bi glasovali o usklajenem predlogu, ki bi ga podpirala velika večina poslancev in ki bi ga pred glasovanjem usvojila tudi slovenska in evropska javnost,” še opozarjajo evropski poslanci. Ob tem na vprašanja glede lobiranja v zvezi z omenjeno direktivo evropski poslanci odgovarjajo, da so prejeli kupe avtomatizirane elektronske pošte, “dobili pa smo tudi nekaj mnenj državljanov in strokovnjakov iz Slovenije ter tujine, katere smo preučili in se z nekaterimi od njih tudi srečali. Vsa srečanja so potekala v skladu s pravili, ki v Evropskem parlamentu veljajo na področju lobiranja,” so navedli in dodali, da so seznanjeni tudi s stališčem slovenske zainteresirane javnosti, “v zadnjih dneh pa smo prejeli tudi delno stališče Republike Slovenije.”

Evropski poslanci obenem še opozarjajo, da je bilo velikokrat v medijih predstavljeno napačno dejstvo, da bo Evropski parlament ta teden glasoval o zakonodaji, kar ne drži. “Glasovalo se bo le o podelitvi mandata za začetek pogajanj – trialog z Evropsko komisijo in Svetom EU. Evropski poslanci iz SDS bomo pri glasovanju upoštevali pozive mnogih strokovnjakov in avtentične prošnje zaskrbljenih slovenskih državljanov, tudi iz sfere gospodarstva in medijev in v tem trenutku podelitve mandata ne bomo podprli.”

Parlament je s 318 glasovi zavrnil pogajalski mandat, ki ga je odbor za pravne zadeve sprejel 20. junija. 278 poslancev je glasovalo za potrditev mandata, 31 se jih je vzdržalo.

Mogoče vam bo všeč