Nekategorizirano

Ponovna uvedba policijske ure in zapiranje kavarn v posameznih delih Črne gore

Glede na izredno razširjen lokalni prenos korona virusa, veliko število primerov v bolnišnicah ter izjemen pritisk na zdravstveni sistem je Inštitut za javno zdravje (IPH) Črne gore predlagal dodatne ukrepe za preprečevanje širjenja novega korona virusa. Sprejeti ukrepi začnejo  veljati  danes.

Sprejeti ukrepi bodo zagotovili, da bodo v prvi polovici oktobra zavrli  intenzivno širjenje epidemije ter ohranili zdravje in življenje prebivalstva, navaja IPH in državljane poziva, naj ukrepe dosledno spoštujejo.

Od danes do 12. oktobra bo zaradi naraščanja števila primerov korona virusa v Nikšiču, Beranah(Nekdanji Ivangrad) in Andrijevici prepovedano zapuščati domove od 22. do 5. ure zjutraj, delovanje gostinskih obratov in obiski na domu pa bodo prepovedani.

Od danes je  prav tako v Rožajah(delu Sandžaka ki sega v Črno goro) prepovedano delo gostinskih obratov in obiski na domu.

Od danes naprej in  z namenom, da bi se ustrezno odzvali in odzvali na trend obarvanja novega korona virusa (SARS-CoV-2), je  črnogorski Inštitut za varovanje zdravja predlagal uvedbo metodologije, ki bo samodejno in glede na 14-dnevno stopnjo incidence v občini (število novih primerov, zabeleženih med prejšnjih 14 dni glede na število prebivalcev občine)  podlaga za določitev nadaljnjih ukrepov in izvajanje omejevalnih ukrepov. Vse te proti epidemične ukrepe je treba izvajati najmanj 14 dni od  začetnega datuma izvajanja  ukrepa.

Kot ilustracija samo danes je bili registriranih 128 primerov  COVID  19 pozitivnih, navaja Podgoriška Pobjeda,  na podlagi sporočila iz Črnogorskega IJZ. Število preminulih od začetka epidemije je 163 , samo od junija do sedaj pa  154. Trenutno aktivnih  primerov  v Črni Gori  je 3558. Od začetka leta je bilo registriranih pozitivnih primerov na COVID 19  vse skupaj 10.441 oseb z to infektivno obolenje oziroma okužb.

Za tako malo  število prebivalcev in glede na  rast števila okuženih več kot zaskrbljujoče, mar ne?

 

Vane T. Costa

Foto: Twitter

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč