Ponarejeni bankovci(foto: puc)
Črna kronikaLokalnoosveščanje potrošnikovSlovenijaV fokusu

Ponarejevalci na delu: »Celjski kriminalisti zaradi ponarejanja denarja ovadili 18-letnega moškega

Celjski kriminalisti so v sodelovanju z mozirskimi in žalskimi policisti, konec lanskega in v začetku letošnjega leta, obravnavali kaznivo dejanje ponarejanja denarja,  ko je  takrat neznani storilec, na območju Mozirja, unovčil več ponarejenih 50 in 100 evrskih bankovcev.

Minule  dni sp bili usodni za ponarejevalca ko so  policisti  opravili hišno preiskavo ter pri tem 18-letnemu moškemu z območja Vranskega našli ter zasegli okoli 300 ponarejenih bankovcev za 20, 50 in 100 €

18-letnika seveda bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja Ponarejanja denarja po 243. čl. Kazenskega zakonika -1.

Ob tej priložnosti  velja opozoriti  občane na previdnost pri poslovanju z gotovino, nasploh pri višjih vsotah.

Bankovce morajo nujno in seveda  dobro pogledati , otipati  in obrnejo naj  proti svetlobi, saj so pri ponaredkih zaščitni  elementi še bolj   opaznejši.

Pozorni naj bodo na relief, saj ga ponaredki velikokrat nimajo. Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

V primeru  prejema ponarejenega bankovca  še nasvet kako ravnati v situaciji v kolikor pride do nje.

Če se vam zdijo bankovci sumljivi o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomnite čim več informacij o tem, kdaj, kje  in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Poleg vseh mogočih skrbi še to, bi rekli. Pa vendar, boljše takoj odreagirati kot prepozno ali nikdar. Zato pazite v kolikor pride do tega. Pomagate sebi in drugimi.

Vane T. Costa

vir: vtc&puc

 

 

Mogoče vam bo všeč