Informacijska tabla, Golovec-Celje
KulturaLokalnoSlovenijazgodovina

Na nekdanjem slovenskem pokopališču na Golovcu nameščena informacijska tabla

Na nekdanjem slovenskem pokopališču na Golovcu so danes namestili informacijsko tablo, na kateri so poleg starih fotografij mojstra Josipa Pelikana strnjeni najpomembnejši podatki o zgodovini in pomenu tega kulturnega spomenika lokalnega pomena ter tam pokopanih zaslužnih Celjanov, ki so pomembno vplivali na razvoj mesta in uveljavitev slovenstva v Celju. Besedilo so pripravile dr. Marija Počivavšek iz Muzeja novejše zgodovine Celje ter Milana Klemen in Nataša Podkrižnik iz celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Tekstovno in grafično obsežnejše gradivo so objavili na spletni strani Mestne občine Celje. Dostopno je tudi preko QR kode, ki so  jo namestili na informacijsko tablo.  

 

Nekdanje slovensko pokopališče na Golovcu, kjer so pokopane pomembne osebnosti iz celjske zgodovine, dobiva lepšo podobo.  Mestna  občina  Celje ga bo  postopoma preuredila v park spomina. Letos bo končana projektna naloga, na osnovi katere bodo naročili izdelavo projekta za ureditev. Obnoviti želijo nagrobnike, ki imajo visoko umetnostno–zgodovinsko vrednost, in posebno pozornost nameniti zaščiti dreves, grmovnic in popenjavk ter starim sortam vrtnic, ki so pomemben del zasnove parka.

 

Javno podjetje Zelenice je lani na južnem delu pokopališča namestilo okoli 100 metrov kovane ograje, letos pa bo s panelno ograjo zaščitilo še preostali del pokopališča. Vrata, ki je prav tako obnovljena,  so odprta od 7. do 20. ure, tako da se vandali, ki so v preteklosti povzročili veliko škode, ponoči na morejo več potikati po pokopališču. V zadnjih tednih so zaposleni iz podjetja Zelenice skoraj vsak dan urejali pokopališki prostor, čistili zaraščene grobove, uredili prostor za prižig sveč in opravili še druga dela, tako da so obiskovalci nad spremembo prijetno presenečeni.

 

Vir: moc&vtc

Foto:moc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura