Janez Janša v Kijevu
EvropaSlovenijaZunanja politika

Pomembnost obiska Janeza Janše v Ukrajini je daljnosežen. Enako velja tudi za ostala dva premierja držav. Ukrajinci se borijo za evropske vrednote

Predsednik  Slovenske vlade  Janez Janša se je v sinoči  skupaj s poljskim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim in češkim predsednikom vlade Petrom Fialo  v Kijevu srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim predsednikom vlade Denysom Shmyhalom.

Janez Janša je v izjavi, ki je sledila srečanju dejal, da se je za obisk odločil, ker se zaveda, kako se Ukrajinci počutijo v teh dneh. “Slovenija je bila v podobni situaciji pred tremi desetletji. Tudi mi smo se  borili za našo svobodo, neodvisnost in za naša življenja,” je dejal premier in dodal, da je tudi slovenski narod solidaren z ukrajinskim, tudi tako, da zbira pomoč in pomaga ženskam in otrokom, ki bežijo iz območja vojne. “Prav tako skušamo pomagati na način, da organiziramo solidarnost, ki seže prek meja naše države,” je dejal predsednik vlade.

Janez Janša, Predsednk vlade Republike Slovenije

“Tu smo tudi zato, da vam prenesemo sporočilo o enotni evropski podpori, ki je pomembna. Prav tako vam prinašamo sporočilo polne podpore za vašo evropsko pot in članstvo v EU,” je dejal predsednik vlade in dodal, da ko danes gledamo po Evropi, se nobena od držav ne bori tako zelo za evropske vrednote in evropski način življenja kot ukrajinski narod. Ob tem se je zahvalil predsedniku vlade in ukrajinskemu predsedniku za informacije o stanju v Ukrajini, kar se tiče humanitarne pomoči, vojaške pomoči in sankcij ter mnogih drugih temah, ki so jih predsedniki vlad prejeli iz prve roke.  “Vse te informacije bomo prenesli našim prijateljem iz Evropskega sveta,” je dejal premier in dodal, da je nekaj povsem drugega opazovanje dogodkov iz daljave, kot pa, če vse to vidimo in se seznanimo od blizu.

Predsednik vlade je še dodal, da ga je na poti v Kijev kontaktiral generalni sekretar OECD, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket, kako pomagati Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila. “To bo tudi tema naslednjega srečanja OECD. Tu smo, da vam povemo, da je vaš boj tudi naš boj in da bomo skupaj zmagali. Slava Ukrajini,” je zaključil predsednik vlade. Fiala je med drugim za České noviny dejal,  da

Obisk pravih ukrajinskih prijateljev iz  treh srednjeevropskih držav

Na pozitivne odzive sta  naletela tudi češki in poljski premier. Evropa stoji Ukrajini ob strani, je danes zvečer v Kijevu po pogovorih z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim zagotovil češki premier Petr Fiala. V ukrajinsko prestolnico, ki jo poskušajo obkoliti  ruske agresorske enote, je danes z vlakom skupaj s slovenskim in  poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim.  Zelensky je torkov večerni  obisk na družbenih omrežjih opisal kot močno izkazovanje podpore ruski napadeni državi. . Fiala je med drugim za České noviny dejal,  da: “Vemo, da se borite tudi za naša življenja in našo svobodo. Niste sami, naša država vam stoji ob strani. Evropa vam stoji ob strani,” je Fiala dejal novinarjem zvečer po srečanju z Zelenskim. Po besedah ​​vodje češke vlade je bil glavni cilj današnjega obiska sporočilo, da Ukrajina ni sama.

Trije predsedniki Vlade in Ukrajinska vladna ekipa

Morawiecki je  v svoji izjavi poudaril, da mora Ukrajina imeti na voljo orožje, da se lahko učinkovito brani. “Nikoli vas ne bomo zapustili,” je dejal poljski premier.

“Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan dokaz podpore. To zelo cenimo,” je predsednik Zelensky povedal za Telegram, kjer je objavil tudi posnetek srečanja. Kot je razvidno iz posnetka, se je srečanja udeležil tudi ukrajinski premier Denys Shmyhal, poroča agencija Interfax-Ukrajina.

Ukrajinski premier Smyhal je pred tem na Twitterju zapisal, da so politiki govorili o podpori Ukrajini in krepitvi sankcij zaradi ruske agresije. “Pogum pravih prijateljev,” je pohvalil odpravo treh premierjev na obstreljenega kijevskega šefa ukrajinske vlade.

Obisk usklajen z EU in Evropskim svetom. Bruselj  pozdravil obisk Kijeva in Ukrajine.

 

Predstavniki treh  srednjeevropskih držav so se odpravili v Kijev, da bi izrazili podporo državi, ki se sooča z rusko invazijo. To je prvi obisk tako visokih tujih uradnikov v Ukrajini od začetka ruske invazije 24. februarja.

Volodimir Zelenski

Potovanje in obisk  Kijeva je bil  organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Po njegovih besedah ​​je o tem obveščena mednarodna skupnost, vključno z ZN.

Ocene da je to nepreudarno in brez premisleka, ki prihajajo iz določenih slovenskih krogov o tem da v Bruslju vlad »panika« je neutemeljena  in celo izmišljena. Po besedah Roma Tomc, evropske poslanke iz Slovenije »te panike ni  in da so vsi ponosni , da so se trije premierji odločili za te ter da imajo vso podporo za to akcijo in da so usklajeni z EU.

Moje mnenje je, da je to pomemben  diplomatski »kapital«, ki bo imel vpliv na sedanje in še bolj na prihodnje odnose v evropskih tleh. Specifična teža Slovenije pri tem  prekaša z  mnogokratnikom   njeno velikost in dosedanjo prakso. Čas in veljavo pri tem neizogibno velja pripisati tudi čas prisotnosti Slovenskega predsednika vlade Janeza Janše.

Vir: KPV&VTC&ČeskéNoviny

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa