Ukrajina
EvropaSlovenijaV fokusu

Ukrajina je Evropska država. To mora ostati. Pot Janeza Janše je pot za ohranjanje naše in vaše Evrope.

Predsednik vlade Janez Janša je v današnjem zapisu na  družbenem omrežju twitter ob robu obiska v Ukrajini izpostavil, da želi skupaj s poljskim predsednikom vlade Mateuszem Morawieckim in češkim predsednikom vlade Petrom Fialo Ukrajini prenesti sporočilo, da je Ukrajina evropska država.

“Vsaka pot v Ukrajini je evropska pot. Kmalu bo to tudi pot Evropske unije,” je zapisal predsednik vlade. “Zadnji dve leti smo se veliko pogovarjali o evropskih vrednotah, predvsem na teoretični ravni. Potem pa smo nenadoma ugotovili, da temeljne evropske vrednote v resnici obstajajo in da so ogrožene ter da jih Evropejci branijo s svojimi življenji. V Ukrajini,” je navedel predsednik vlade in nadaljeval: “To je bil trenutek, ko smo se vsi v Evropski uniji pričeli zbujati. Spreminjati. Postajati bolj enotni kot kadarkoli prej. V podpori Ukrajini. Zaradi ukrajinskega poguma. Enotnosti. Žrtev. V tem trenutku, ko govorimo o vrednotah, ni nobene od držav na celotnem evropskem kontinentu, ki bi bila bolj evropska kot Ukrajina,” je zapisal predsednik vlade. Ob tem se je Ukrajincem zahvalil, ne le, ker branijo svojo domovino in ozemlje Evrope, ampak ker branijo bistvo evropskih vrednot in evropskega načina življenja. “Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali,” je še navedel predsednik vlade Janez Janša.

Na braniku Evrope: Janša, Fiala, Morawiecki.

 

Pot ki jo dela Slovenija in  njen predsednik  vlade je  izjemna,  kaže in izpričuje izjemno solidarnost, saj Janša in njegova kolega,  Poljski in Češki predsednik vlade,  ki   gredo v Kijev, v središče bombardiranja. Težko najdemo primer česar takega v celotni zgodovini. 

V tako ključnih trenutkih za svet je naša naloga biti tam, kjer se ustvarja zgodovina. “Ker ne gre za nas, ampak za prihodnost naših otrok, ki si zaslužijo živeti v svetu brez tiranije«, je dejal   poljski predsednik  vlade Mateusz Morawiecki.

“Namen obiska je ponovno potrditi soglasno podporo EU suverenosti in neodvisnosti Ukrajine,” je med drugim izjavil  češki premier Petr Fiala.

S to potjo se strinjajo večji del evropskih politikov in voditeljev držav članic EU in NATO. Posamezne domače javnosti, posebej iz držav  katerih predstavnikov se je napotilo v Ukrajino sredi divjanja ruskih agresorjev problematizirajo do te stopnje, da tehtajo današnje praktične koristi namesto poudarjanja  nujno potrebne solidarnosti.

Učinek, po objektivni presoji, je in bo dolgotrajen in zgodovinsko pomemben.  Tukaj predsedniku Slovenske vlade, Janezu Janši damo podporo in izrazimo nedeljivo spoštovanje, ki si ga  brez izjeme zasluži.

Pomembno je  da voditelji držav Nata in članic EU tesno sodelujejo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Trije prej omenjeni to počnejo. Po njih se lahko zgledujejo  tudi ostali. Ukrajina potrebuje vse države in  vso Evropo v katero spada in mora ostati njen del.

Za vedno!

Vir: gov.si&vtc&mia

Foto: splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa