Nekategorizirano

Poljče, kraj spočetja samostojne Slovenije

V sredo je v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem potekala slovesnost ob 28 letnici odločitve o slovenski samostojnosti. Na tem kraju  so se v popolni tajnosti sestali delegati (poslanci) Demosa in se  dogovorili o izpeljavi referenduma o odločitvi  za odcepitev in samostojno pot države Slovenije. Zgodovinskemu pomenu tega dogodka ne  more nihče oporekati.

NATO center odličnosti gorskega bojevanja  v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem postaja vsakoletna postojanka opomina in spomina na to,  kaj se  je tako velikega zgodilo tukaj v Poljčah. Po besedah Aleša Hojsa, predsednika Združenja VSO, da » tukaj pred 28 leti ni bilo dileme o tem ali se bomo osamosvojili ali ne. To je bilo jasno že z ustanovitvijo Demosove Vlade. Tema posveta na tem mestu pred 28 leta je bila, kako izvesti osamosvojitev«. To se je tudi zgodilo konec istega leta 1990.

Da je to pomemben mejnik v zgodovini slovenskega naroda  in države ter državnosti, priča tudi prisotnost tudi Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, v času osamosvajanja je bil  skupščinski delegat. V svojem nagovoru  je dejal, da je bil plebiscit največji mejnik v prelomnem letu 1990.  Odločilno  za izpeljavo plebiscita  ter za vse dogodke, ki  so pripeljale do Slovenske državnosti in samostojnosti, je bila  složnost.

Pri dogovoru in složnosti ne moremo prezreti,  po besedah Predsednika Republike, dveh osupljivih dejstev: «Prvo, da je od ustanovitve Demosa  8. Januarja 1990 pa do plebiscita preteklo manj kot eno leto, drugo dejstvo pa je to, da se je po končanem posvetu v Poljčah 1990  Demos uspel v manj kot enem mesecu dogovoriti s takratno opozicijo v Skupščini in 23. decembra 1990 tudi izpeljati plebiscit.« Neverjetnost  in osupljivost dejstev je ostala  zaradi pomembnosti in neponovljivosti časa in pomena složnosti vseh Slovencev in Slovenk. Ne gleda na čas, ki je pretekel od osamosvojitve do sedaj, pa se premalo govori o osebah,  ki so odigrale pomembno vlogo pri spodbujanju  vseh korakov,  ki so pripeljali do slovenske državnosti. Zlasti je premalo poudarjena vloga dr. Jožeta Pučnika. Premalo je vsebin, ki so vključene v obvezne in neobvezne vsebine v šolah. »Skoraj nezaslišano in nesprejemljivo se mi zdi,  da otroci v osnovnih šolah vedo več  o ustanovitelju Appla  Stevu Jobsu kot pa o dr. Jožetu Pučniku, ustanovitelju Slovenske države,« je dejal predsednik Pahor.

Nujno potrebno in zavezujoče za vsako državo je, če hoče imeti državljane  vzgojene v duhu spoštovanja lastne države in naroda,  da se neguje domoljubje.  O vsem tem ter o  vzgajanju naraščajnikov in malčkov v domoljubnem duhu je spregovorila Simona Purkat, članica mladinske sekcije VSO Triglav. »Otroci če so vzgojeni v duhu domoljubja  to kažejo pristno in brez  zadržka. Naj bo tudi  naš in vseh državljanov odnos Slovenije tako iskren in pristen, kot pri otrocih,« je dejala predstavnica VSO Triglav.

Slavnostni govornik Slavko Kmetič, tudi sam udeleženec vseh osamosvojitvenih dogodkov, je  med orisom pomembnih mejnikov dejal, da se je mnogo tega začutitilo prej, še celo tam nekje v letu ’86 s prvimi stavkami, kasneje z  Miloševićevo antibirokratsko revolucijo,  preko stavke železničarjev do p 
							lebiscita ter razglasitvijo Slovenske države 25. junija 1991. »Za vse to, kar smo dosegli takrat, je bilo poleg vseh priprav, znanja, poguma in vsega, kar sodi zraven, potrebno tudi verjeti v čudež in srečna naključja,« je dejal med ostalim Slavko Kmetič.

Ciril Globočnik, župan občine Radovljica, kot predstavnik občine gostiteljice, je pozdravil prisotne in izrazil veselje,  da imajo v svoji občini kraj s tako velikim pomenom za slovensko državo in državnost.

Za kulturni del slovesnosti je poskrbel Oktet Gallus iz Ribnice z domoljubnimi napevi.

Vane K.Tegov

Mogoče vam bo všeč