koronavirusV fokusuZdravjeŽivljenje

Pogoj PCT tudi za udeležence športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, starejše od 15 let (dopolnjeno)

Vlada je na seji 26.8.2021 sprejela tudi nekaj odločitev, vezanih na covid-19. Med drugim je določila obveznost tedenskega testiranja tudi za študente; testiranje jim bo kril državni proračun. Pogoj PCT pa bodo morali izpolnjevati vsi udeleženci športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, starejši od 15 let.

Kot je povedala Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede covida-19, je vlada namreč na današnji seji dopolnila odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu ter obveznost tedenskega testiranja predvidela tudi za študente. Obveznost bo veljala za tiste študente, ki ne izpolnjujejo pogoja prebolevnosti ali cepljenosti, enako kot velja za pedagoge.

Tudi tedensko testiranje študentov bo financirano iz državnega proračuna, je pojasnila Bratuša.

Vlada je po njenih besedah sprejela tudi spremembe odloka, ki ureja začasne omejitve pri izvajanju športnih programov. Vsi udeleženci športno rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let, bodo tako morali po novem izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Odlok določa, da mora upravljavec prostora, kjer se izvaja športno rekreativna dejavnost, udeležence o njihovi obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT obvestiti s pisnim obvestilom pred vstopom v prostor. Prav tako je določena obveznost upravljavca, da izvaja nadzor nad izpolnjevanjem pogojev z neposrednim preverjanjem ob vstopu v objekt ali prostor, so navedli v sporočilu po seji vlade.

Prav tako je vlada dopolnila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19. Poleg dosedanjih petih izjem (mednarodni prevoz, tranzit, otroci do 15. leta, dvolastniki in delovni migranti) bo vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez izpolnjevanja pogoja PCT dovoljen tudi osebi, ki prehaja mejo zaradi prevoza otroka, ki še ni dopolnil 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, a le če se čez mejo vrne v dveh urah po prehodu meje, je povedala Bratuša.

Vsi trije odloki bodo v veljavo stopili naslednji dan po objavi v uradnem listu in veljajo do 5. septembra. Naslednja objava uradnega lista je glede na napoved s spletne strani sicer predvidena za petek.

Vlada je danes spremenila tudi uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom. K dosedanjim skupinam, ki so upravičene do brezplačnega testiranja, se dodaja še osebne asistente, ki pri izvajalcih osebne asistence izvajajo osebno asistenco v skladu z zakonom, ki ureja osebno asistenco, in pa gasilce.

Do 5. septembra pa je vlada podaljšala veljavnost odlokov, ki se nanašajo na omejitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, na omejitve ponujanja kulturnih storitev, na omejitve vezane na kolektivno uresničevanja verske svobode, zbiranje ljudi, pa tudi na izvajanje ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, javni prevoz in namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Mogoče vam bo všeč