Kos-tradicija, pristnost, Grčija
Turizem

Kos, otok v Egejskem morju ki je del arhipelaga Dodekanezi-moja izkušnja

Kos je grški otok, ki leži v Egejskem morju približno 4 kilometre pred obalo Male Azije in je eden izmed dvanajstih otokov Dodekaneza. Imenovan je tudi Hipokratov otok. Glavno in največje mesto na otoku je Kos. Na njem živi okrog 43.000 tisoč prebivalcev, povečini Grkov. Večinoma se preživljajo s turizmom ali pa povezano z turizmom.  Severni del otoka za turiste in »uživače« ter adrenalinsko naravnanih gostov, južni bolj umirjen,s počasnejšim tempom  kjer se prepustiš lenobnosti in vabljenju s strani neskončne modrine in širine morja ali pa v nizu postavljenih lokalov, restavracij, tavern, tradicionalnih gostilen z nepogrešljivimi  modro-belimi stoli in mizami ter prti. 

Kako pa prideš na Kos?

Načeloma lahko, drugače pa so dejansko Scile in Karibde(iz grške mitologije) ali kot v nogometnemu jeziku rečejo veliko »driblanja«, da se ne zaletiš v kakšno skalo ali oviro in obstaneš. Za nas, ki smo  hoteli letos v druge, bolj oddaljene države kjer je letalo logična izbira in sestavina potovanja, pa je bil potreben trening. Sem predpostavljal da za vse vključene. Mi smo se pripravili za formalnost,  ki se ji reče PLF  ali kam greš oziroma kje boš. Za osebje na letališčih, pri nas in na izbrani destinaciji  pa je to bila  vojaška, varnostna, osebnostna operacija bolj  v smislu bildanja lastnega ega,  da se vidi kdo sem jaz. Brez kančka empatičnosti, posebej pri naših nizkokategornih varnostnih rambotov ali mišičnjakov pa tudi mišičnjakinjah. Letališko osebje pa po »jugoslovansko«, počasno ali karajoče ter očitajoče do potnikov, »kje pa imate to in ono«..itn.

Kos-Kardamena

Pohvalno je,  in to moram povedati, da Grki vzorno in dosledno skrbijo za higieno in spoštovanje Covid 19 pravil v hotelih in ostalih zaprtih prostorih; skratka, za nekoga, ki je vajen grške gostoljubnosti, slikovitih plaž ob kristalno čistem morju, je to presenečenje v obeh smereh.

Sam Kos in življenje na njem  se lahko razlikuje kot noč in dan če primerjamo čas pred grško finančno krizo in recesijo po letu 2008 oziroma pomoči ki jo je dobila  v kasnejših večkratnih paketih . Prej  se je govorilo o Kosu kot prestižu, zapravljanju in brezskrbnosti. Danes je na določenih mestih  vidna sled poteka in izteka roka temu obdobju. Celo v notranjosti je  veliko opuščenih lokacij  kjer se je lahko razmetavalo z denarjem, predvsem  s strani Rusov, sedaj pa tu pa tam srečaš rusko-govorečega, ampak sezonskega turističnega delavca.  Zanimivost ki ti ne uide ob stikih z domačini,  je ta da veliko njih, posebej starejših od 50 let zna italijansko. Na vprašanje, kako to,  povedo, da so pravzaprav Italijani začetniki organizirane turistične ponudbe na Kosu. Prvi hotel so postavili  pred koncem druge svetovne vojne. Leta po vojni so bili prav  oni redni gosti in so polnili otoške gostilne. Nekje sem zaznal,  da je nek naš slovenski,  letošnjega poletja »Magelan« pisal,  da je na otoku polno vojaških vozil in plovil povsem blizu kopalcev v Kardameni,  osebno sem bil skoraj 8 dni tam, pa ni bilo ne duha ne sluha o tem.

Da so Grki  na teh otokih doma  in da kljub bližini Turčije je prebivalstvo dokaj homogeno, pove o tem,  da je prebivalstvo avtohtono brez potrebnih selitvenih intervencij  ali drugačnih populacijskih korekcij. Tisti ki vemo nekaj o Grčiji,  vemo,  da  je celotna zahodna maloazijska obala današnje Turčije bila pretežno poseljena z Grki ter  se je  ta del imenovali tudi  Smirenska(Izmir) Grčija. Seveda je to bilo tako do konca dvajsetih let prejšnjega stoletja ko so ustanovili Turčijo ob razpadu njihovega imperija. Skoraj dva milijona tamkajšnjih Grkov se je odselilo v čezmorske dežele, predvsem v ZDA in Avstralijo.

Kaj priporočam?

Obiščite ga. Ne boste  razočarani, razen če si želite ali pričakujete »konfekcijski« turizem ali bivanje  v »mastodontih« s po 500 sobami z ponudbo all inclusive kjer  vam niti ne »dovolijo« videti morja od čezmerne ponudbe. Priporočam, da vsi ki so ga že obiskali to ponovijo. Jaz  bom zagotovo to naredil. Prijaznost in odmerjenost vseh, ki so  skrbeli za to da  je naše bivanje bilo prijetno, je  bila  pohvale vredna. Z mačkami vred. Muce so bile prijazne, čiste, mile in deležne naše  in pozornosti vseh drugih.

Kos je presenetil, presenetite ga tudi vi, če ne letos, pa naslednje leto!

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Turizem