Nekategorizirano

Pogled na slovensko politično stvarnost skozi prizmo Uroša Šinka, borca za pravice drugorazrednih delovnih migrantov

V zadnjih urah je začel po družbenih omrežjih krožiti zapis Uroša Šinka iz Prekmurja, ki je svoj pogled na slovensko politiko orisal v obširnem spisu, v katerem je pojasnil, zakaj je kot levičar povsem spremenil svoj pogled na slovensko politiko.

V nadaljevanju preberite njegov zapis, ob katerem se velja še kako zamisliti!

“2002 se odpravim s trebuhom za kruhom. V Nemčijo. Vstopna viza, delovno dovoljenje, dovoljenje za bivanje. Pred tem pogodba o zaposlitvi. Star 22 let. Postanem migrant. Ne ilegalec. Sem jugonostalgik, titoist, bralec Mladine, obožujem Marcelove članke. Nasprotnik nekega neoliberalizma. Levičar, bi rekli danes. V Nemčiji spoznam pravo socialdemokracijo, ki je danes nažalost več ni. Do leta 2004 potrebujem, da spoznam, da v bistvu prihajam iz socialistične strani Alp, da Juga ni bila obljubljena dežela, da nas je Slovence več stala, kot nam dala. Učim se novega. Spregledam. Odraščam. Sploh svetovno nazorsko, politično. Družba so povečini socialdemokrati, Nemci (SPD).
Vladi v Sloveniji predseduje Anton Rop, LDS. Sprejme se zakonodaja, ki ureja obdavčevanje svetovnega dohodka, katere tvorec je Dušan Mramor. Za Avstrijo velja načelo odbitka in ne izvzetje s progresijo. Škoda. A takrat tega ne vem. Na volitvah 2004 podprem pomladni trojček. SDS, SLS, NSi. Vstopimo v EU. Predsedujemo EU. Vstopimo v Euro območje. V Sloveniji gostimo vse kar v evropski ter svetovni politiki kaj velja. Celo srečanje Bush-Putin. Postavimo se na svetovni zemljevid. Diplomacija je top.
2007 se vrnem v preljubo Slovenijo. Zaposlim v Avstriji. Vse super. Vlada pod vodstvom SDS zaustavi davčenje delavcev migrantov. Vrne ves denar. Začnejo se postopki za spremembo konvencije. Leta 2008 na volitvah zmaga bulmastif trojček. Od takrat naprej državo vodi kaviarsocialistična mafija in nje lakaji, državo vodi kartel 21. TEŠ 6. Spet postajamo Balkan, Juga. Peremo denar v državnih bankah za teroristične skupine. Fukajo se psi. Postopki za spremembo konvencije se zaustavijo. Davčenje gre naprej. Na volitvah zmagujejo novi obrazi. Župan Ljubljane postane Srb. Top Manager pravijo. Sprašujem se, zakaj ga ne zaposli Volkswagen. Glavni jezik v slovenskem glavnem mestu srbščina, vsaj tak občutek. Počne kar hoče, prav tako njegovi sinovi. Bratuškova prevzame. “Balkanski bojevniki” so na prostosti. Veliki krogci gredo v majhne. Ustavno sodišče ukine olajšavo za delavce migrante, saj jo vlada, ki ji predseduje Alenka pred le tem ne zagovarja. Veleetik in velepravnik dobi volitve, ki ga pred tem mainstream mediji izstrelijo v višave. Delavcem migrantom obljubi rešitev. Je ni. Ne upoštevajo se sodbe ustavnega sodišča.
Zdravstvo razpada. Davki vse višji, birokracije vse več, prav tako sociale. Periferijo živi Avstrija, Italija. Drugi tir. Maketa. Ilegalci. V Ameriki zmaga Trump. Dobimo prvo damo. Slovenko. Najlepšo prvo damo v zgodovini. Slovenski mediji in leva sfera jo zaničujejo, se norčujejo iz nje ter njenega moža. Hrvati nas z arbitražo vozijo po dolgem in počez. Miro odstopi. Novo vlado sestavi glumac. Ki pred volitvami vodstvu SDMS obljubi, da bo rešil problematiko obdavčevanja delavcev migrantov. Z istimi akterji, ki so na oblasti zadnjih 11 let. Volilno telo verjame Serpetinšku, da bo pa sedaj vse drugače. Itak. Spet niti r od nujnih reform. Zdravstvo tone, vojska je v razsulu. Pokojnine so realno pa tudi nominalno vse slabše. Člani kartela 21 živijo kot oligarhi, imajo podporo kaviarsocialistov. V svetu ne pomenimo nič več. Ne upošteva nas noben. Predsednik vlade caplja po hodnikih evropskega parlamenta, kot kakšen izgubljen šolarček. Vseeno je po anketah bolj priljubljen kot delfin Flipper. Diplomacija pod vodstvom Erjavca All mighty je na dnu.
Podprem stranko DOM. V Evropski parlament volilno telo izvoli novinarko POP TV. Ta se veseli, da gre v Bruselj, saj še nikoli ni bila na Nizozemskem. Pravi, da bo zastopala Makedonce. Slovence, katoličane, nas državni sekretar na ministrstvu za šolstvo za Božič imenuje za umazane živali. Glumac odstopi.
Ne morem verjet, a za vse je še vedno kriv Janez, zato
čakam da mi Laurence Fishbourne ponudi rdečo in modro tabletko.
Razmišljam o tistem Churchillovem citatu. Če v mladosti nisi vsaj malo socialist, nimaš srca. Če si po tridesetem še vedno, pa nimaš možganov.
Paraziti, ki brez državnih jasli ne bi mogli nadaljevati svojega aristokratskega življenja divjajo.
Bo čas za neprebojni jopič? Ker ja, podpiram vlado SDS, podpiram, da bi bil Janša spet premier, pa čeprav so v nekih momentih po vsem skupaj zame danes včasih celo preveč levi.
Morpheus, kje si?

Preberi še: https://beta.publishwall.si/vfokusu/post/337694/gre-za-dvojni-davek-ki-je-s-konvencijo-prepovedan

Sreda v sredo z Urošem Šinkom:

Mogoče vam bo všeč