Nekategorizirano

Podjetniki pomagajo: 178 računalnikov za otroke, da se bodo lahko šolali na daljavo

Na pobudo podjetij Založbe Rokus Klett in Modrijan izobraževanje so podjetja in fizične osebe v dveh dneh zbrali sredstva za nakup 178 računalnikov za otroke. Po zaslugi donacije, vredne skoraj 63 tisoč evrov, so šolarji s skupno 59 slovenskih osnovnih šol prejeli računalnike, s pomočjo katerih bodo lahko sodelovali pri pouku na daljavo. Največ donatorjev je podjetij in fizičnih oseb, ki so člani SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, poleg njih pa so v dobrodelni akciji sodelovala tudi druga podjetja.

Akcija je stekla prek Fundacije ROK (Razširimo otrokom krila), ki že vrsto let pomaga nadarjenih otrokom iz socialno ogroženih družin, in je del širše pobude Skupaj solidarni, prek katere gospodarske organizacije in združenja zbirajo računalnike in tablice za otroke, ki se sicer pouka na daljavo ne bi mogli udeleževati.

Na pobudo Založbe Rokus Klett in Modrijan izobraževanje ter prek članstva SBC – Kluba slovenskih podjetnikov  je pred dnevi stekla hitra akcija zbiranja sredstev za nakup osebnih računalnikov za socialno za otroke. V času koronavirusa, ko šolanje otrok poteka od doma, se je namreč pokazalo skrb vzbujajoče dejstvo, da učenci v Sloveniji v času pouka na daljavo nimajo enakih možnosti za izobraževanje.

 

Na osnovi poziva, ki ga je predsednik društva ravnateljev Gregor Pečan naslovil na ravnatelje in ravnateljice slovenskih osnovnih šol, je svoje potrebe sporočilo 198 šol. Po zbranih podatkih je bilo ugotovljeno, da kar 1299 otrok nima omogočenega dostopa do medmrežja ali osebnega računalnika.

Velika večina donatorjev je članov kluba SBC.

Akcija je stekla in v 48 urah smo zbrali 62.860 evrov. Znesek, ki je bil zbran v akciji, omogoča nakup 178 računalnikov. Ti so bili v tem tednu poslani na 59 šol s seznama, ki ga najdete v nadaljevanju dokumenta.

Donacije računalnikov so omogočili Igor Akrapovič, Rok Kvaternik, Katarina Ložar, Elena Doren, Lions klub Ilirija / Ljubljana, Založba Rokus Klett, d. o. o., Modrijan izobraževanje, d. o. o., Mladinska knjiga založba, d. d., Kopija-nova, d. o. o., Tipteh, d. o. o., Maar, d. o. o, Elektronika Borak, d. o. o., Povše metal, d. o. o., Don don, d. o. o., Schwarz print, d. o. o., Eventus, Novo mesto, d. o. o., Plevnik, d. o. o., Tiskara Zrinski, d. o. o., RLS merilna tehnika, d. o. o., Ream, d. o. o., Trm filter, d. o. o., Fragmat, d. o. o., Genis, d. o. o., Optiprint, d. o. o., Riko Ekos, d. o. o. in Maja Stopajnik, IBM Slovenija.

Založba Rokus Klett in Modrijan izobraževanje sta akcijo izpeljala prek Fundacije ROK (Razširimo otrokom krila), ki že vrsto let pomaga nadarjenim otrokom iz socialno ogroženih družin. Fundacija ROK je z vsako šolo sklenila donatorsko pogodbo, s katero šola postane lastnica osebnih računalnikov, z zavezo, da jih bo posodila socialno ogroženim otrokom.

Akcijo zbiranja računalnikov je SBC – Klub slovenskih podjetnikov soorganiziral tudi kot del iniciative Skupaj solidarni, ki jo sestavljajo organizacije in združenja, ki tvorijo neformalno navezo Gospodarski krog. V to so poleg SBC -Kluba slovenskih podjetnikov povezani še Združenje Manager, Gospodarska zbornica, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija). V okviru omenjene iniciative so podjetja prav tako pokazala izjemen odziv in zbrala 254 računalnikov in tablic ter omogočila dostop do interneta tistim otrokom, ki se sicer pouka na daljavo ne bi mogli udeležiti. V akciji Skupaj solidarni smo tako zbrali 432 računalnikov za otroke.

Spisek šol, ki so prejele prenosnike
Osnovna šola
1 – OŠ Belokranjskega odreda Semič
2 – OŠ Bežigrad
3 – OŠ Loka Črnomelj
4 – OŠ Toneta Čufarja Maribor
5 – OŠ Brinje Grosuplje
6 – OŠ Leskovec pri Krškem
7 – OŠ Sečovlje
8 – OŠ III Murska Sobota
9 – OŠ II Murska Sobota
10 – OŠ Brezovica pri Ljubljani
11 – OŠ Louisa Adamiča Grosuplje
12 – OŠ Majde Vrhovnik Ljubljana
13 – OŠ Ob Rinži Kočevje
14 – OŠ Vide Pregarc Ljubljana
15 – OŠ Draga Kobala Maribor
16 – OŠ Preska
17 – OŠ Domžale
18 – OŠ Stična
19 – OŠ Komenda – Moste
20 – OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka
21 – OŠ Martina Krpana Ljubljana
22 – OŠ Stara Cerkev
23 – OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani
24 – OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana
25 – OŠ Vinica
26 – OŠ Črni Vrh
27 – OŠ Hruševec Šentjur
28 – OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki
29 – OŠ Janka Padežnika Maribor
30 – OŠ Kozje
31 – OŠ Muta
32 – OŠ Jakobski Dol
33 – OŠ Milana Majcna Šentjanž
34 – OŠ Dušana Flisa Hoče
35 – OŠ Podčetrtek
36 – OŠ Primoža Trubarja Laško
37 – OŠ 8 talcev Logatec
38 – OŠ Trebnje
39 – OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica
40 – OŠ Miklavž pri Ormožu
41 – OŠ Marije Vere Kamnik
42 – OŠ Tabor Logatec
43 – OŠ Franceta Prešerna Maribor
44 – OŠ Železniki

45 – OŠ Benedikt
46 – OŠ Ob Dravinji Slovenske Konjice
47 – Dvojezična OŠ 1 Lendava
48 – Dvojezična OŠ Genterovci
49 – OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
50 – OŠ Krmelj
51 – Dvojezična OŠ Dobrovnik
52 – OŠ Globoko
53 – OŠ Škofja Loka Mesto
54 – OŠ Bogojina
55 – OŠ Velika Dolina
56 – OŠ Videm pri Ptuju
57 – OŠ Vič Ljubljana
58 – OŠ Lovrenc na Pohorju
59 – Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik
 

 

Mogoče vam bo všeč