foto: bg-dnes
BalkanEvropaljudjeV fokusu

Po katastrofalnem potresu: “V Turčiji aretacije zaradi zgradb, ki jih je porušil potres”

Po potresu se je zrušilo najmanj 6000 blokov. Tudi zaradi slabe gradnje in lakomnosti gradbenikov.

Po potresu z magnitudo 7,8 po Richterjevi lestvici, ki je prizadel Turčijo in Sirijo, se je zrušilo najmanj 6000 zgradb, kar je sprožilo jezo zaradi slabe kakovosti stanovanj. Pričakujejo še več aretacij, potem ko je tožilec v Diyarbakırju, eni od 10 jugovzhodnih provinc, ki jih je prizadel potres, v soboto izdal naloge za aretacijo 29 ljudi, poroča agencija Anadolu.

 

Eden od  pridržanih je bil gradbenik v Gaziantepu, je sporočila agencija in dodala, da ga je policija našla v Istanbulu. Med njimi je bil po poročanju medijev že v petek turški gradbeni magnat, ki je med drugim leta 2013 zgradil luksuzen stanovanjski blok v provinci Hatay – oglaševali so ga kot “podobo paradiža” -, v katerem je bilo ob ponedeljkovem zrušenju kar sto ljudi. Ujeli so ga na letališču v Istanbulu, od koder je nameraval pobegniti v Črno goro. Turško pravosodno ministrstvo oziroma državno tožilstvo je za te potrebe  vzpostavilo posebno enoto za preiskavo domnevne malomarnosti v gradbenem sektorju in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so že aretirali najmanj 12 ljudi.

 

Tožilci v prizadetih provincah, vključno s Kahramanmarasom, kjer je bilo okrožje Pazardzhak epicenter potresa, so sprožili številne preiskave. Turško pravosodno ministrstvo je tožilcem v 10 provincah naročilo, naj vzpostavijo posebne “službe za preiskovanje zločinov, povezanih s potresom”. Turška policija je v petek pridržala graditelja visoke luksuzne stanovanjske stavbe, ki se je zrušila v provinci Hatay. Pridržali so ga na istanbulskem letališču, potem ko naj bi poskušal pobegniti iz države.

Še več je tega ko se nekateri nepridipravi lotevajo najprej kraje potem pa preprodaje stvari in oblačil po nekajkratni ceni. V takšnih situacijah oziroma humanitarnih krizah pride do pojavljanja človeških slabosti v najslabši obliki. Tudi Turki se ne morejo tega izogniti.

Prav tako  so poročali, da je bilo aretiranih še 8 turških državljanov zaradi suma slabe gradnje. Verjetno jih bo v prihodnjem času še več ali mnogo več podobnih primerov ko se v borbi za hiter in brezobzirni in nehumani  zaslužek pristopilo nečloveško  in sebično ter  povozijo ali se požvižgajo  na vsa pravila varne in humane gradnje.

Prevedel in pripravil: Vane T. Costa

Foto: AFP

 

Vir: AFP/DHA/Anadolu

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan