Minister Luka Mesec in župan Celja Matija Kovač
LokalnoPolitikaSlovenijaZdravje

Celje: Ministrova učna ura v Celju o delovanju JZ SOCIO. Dobra praksa in lep vzor kako se rešujejo občutljiva stanja in probleme.

Minister Mesec je obiskal MO Celje  da bi ugotovil kako lokalni skupnosti in javni zavodi   rešujejo zaposlitvene možnosti ter vlogo lokalnih skupnosti z vidika izobraževalnega procesa, prostovoljstva in regijskih  štipendijskih  shem. Tudi o migracijah je bilo govora.

Posebej je bilo ministru za DDSEM prestavljeno delovanje sistema delovanja na lokalni ravni.  Posebej je bil izpostavljen Zavod Socio ki izvaja številne dejavnosti v javnem interesu z številnimi razvejanimi dejavnostmi in programi. V Celju pogrešajo, po besedah Župana Matije Kovača, malo ali očitno izboljšanje usklajenosti z državno ravnijo.  Prav tako je strani župana bila izpostavljena integracijska problematika, ki bi se lažje in bolj uspešno izvajala na lokalni ravni.

Ministrovi vtisi o učni uri v Celju za področje, ki ga pokriva njegov resor.

Minister Mesec,  kot sam pravi  gre vsak petek na »teren« z namenom da se uči in kaj nauči, ne pa predavati.  Želi zapolniti manko znanja za področja, ki jih ne pozna dovolj.  Pravzaprav  je potrebno spoznati stvari, programe ki jih ministrstvo financira in podpira.  Posebej se posvetil programom,  ki jih izvaja  Večgeneracijski center SOCIO,  je bil celo izpostavljen kot primer dobre prakse. Ta model bi se moral prenesti tudi  v druga okolja.  Centri za socialno delo so se spremenili v   administrativna, zbirokratizirana in okostenela mesta, ki popredalčka uporabnike brez pristnega in subtilnega pristopa ter  obravnave.

Minister verjetno ima kratek spomin, resor MDDSEM je  resor ki ga je 80 % časa  imela  njihova sedanja in večkratna   koalicijska partnerka in bi bilo lepo da se tudi o tem pristopu konzultira z njimi. Pogovoriti bi se moral in mogel ter zmoglel  z snovalci  organizacijskega in vsebinskega dela  na tozadevnem področju.  Sam Zavod SOCIO pač je zasedel nišo in vakuum, ki ga zelo dobro obvlada in izvaja, roko na srce.

Ali bo obisk prinesel konkretne rezultate in morda izpolnil določena pričakovanja sredine ki jo je obiskal Minister Mesec, bomo zvedel kmalu ali pa..?

Suzi Kvas, direktorica JZ SOCIO,  razlaga eno od rešitev ako se lotevajo dela na terenu.

O učenju pa lepo in prav, samo kar se izvršne oblasti tiče bi morali ob nastopu in inavguraciji posameznih ministrov in imenovanju za posamezne resorje, bi morali biti bistveno več pripravljenih in usklajenih predlogov in rešitev in manj  terenskih petkovih »učnih ur«.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno