Prometna nesreča na Celjskem(Foto: puc)
črna kronikaLokalnoprometSlovenija

Pijan voznik povzročil prometno nesrečo. O sobotnem »maratonu« in kontrolah alkoholiziranosti pa nič!

Policisti Postaje prometne policije Celje so v petek zvečer v Celju obravnavali prometno nesrečo, ki jo je zaradi vožnje s prekratko varnostno razdaljo povzročil voznik tovornega vozila.  Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je voznik vozil pod vplivom alkohola. Vozniku so prometni policisti zaradi suma  storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje  odredili še strokovni pregled z odvzemom krvi in urina, kjer je bilo ugotovljeno, da je imel povzročitelj v času prometne nesreče dobri dve promili alkohola v krvi. Voznika so kazensko ovadili.

Omeniti je treba,  da se že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno zmanjša ocenjevanje  globine  prostora  in  pozornost,  zaradi česar nismo sposobni voziti  s  primerno  razdaljo. Naše  reakcije so  prepozne in napačne, na določene  nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri  enem promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.

Vsi  udeleženci  cestnega  prometa se morajo zavedati, da alkohol ne sodi v promet  in  da  s  svojim  neodgovornim ravnanjem, ne ogrožamo le svojih življenj,  pač  pa  tudi  življenja ostalih nič krivih udeležencev cestnega prometa.

Spoštujmo cestno prometne predpise in s tem doprinesimo k večji varnosti na naših cestah. Vsi, ne glede na kategorijo prometne površine ali gostost prometa, na območju celotne države.

P.S. V soboto je bil napovedan »maraton« policijskih kontrol  na 60 mestih po državi. Pisec teh vrstic  je  na relacija Rogla-Celje-Ankaran-Celje-Rogla,  v času od 7.00 ure zjutraj pa  do 23.00 ure zvečer  ni zaznal ali kako drugače zabeležil prisotnost in morebitno aktivno vlogo pri ugotavljanju alkoholiziranosti udeležencev v prometu. Zgolj navajanje statistike  je jalovo početje, ali nemoč da se ta pojav kakorkoli ustavi ali morda zmanjša  negativni učinek v prometu.

Vane T. Costa

Vir: puc&vtc

Foto: PUC

Mogoče vam bo všeč