Pogumna družina Mirka Vranjeka iz Ložnice pri Velenju(foto: twitter izrez zaslona-Albin Vrabič)
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Da se ne pozabi: “Pogumna družina velikega domoljuba Mirka Vranjeka iz Ložnice pri Velenju”

V luči in čast  najpomembnejšemu datumu, 25. juniju, ko je bila leta 1991 razglašena samostojnost Slovenije  in času ko  vodilni politiki 32 let po tem zgodovinskem dogodku nimajo časa za udeležbe na spominskih slovesnostih od bistvene ga značaja za samostojnost države v kateri živimo, je prav da osvežimo in osvetlimo  nekatere dogodke tistega časa. Vsem, ki so takrat dali življenja oziroma jih bili pripravljeni dati za samostojno Slovenijo, se vlada posmehuje tudi s tem, da bo na državni proslavi nastopal človek, ki je nasprotoval temu zgodovinskemu dogodku. In vse to  zato da minimizirajo vlogo osamosvojiteljev in vseh ki smo se borili zanjo.

Prav zato je  potrebno večkrat omeniti in osvetliti  vlogo  posameznikov z na videz enostavnimi pa vendar v tem času skrajno tveganimi dejanji  in potezami, ki so naredili resnično veliko dejanje. Eden takšnih ljudi je Mirko Vranjek iz  Ložnice pri Velenju. Sam Mirko pravi, da v tem času oni niso hranili orožje in tehniko ampak so skrivali pred takratno JLA. To pa je bistvena razlika. Skrivati pred nekom temelji na predpostavki, da ne zaupaš tistemu pred katerim skrivaš.  In hvala bogu da je bilo v tem času nekaj takšnih kot je Mirko Vranjek, da so bili pripravljeni na to početje s katerim so odvzeli moč potencialnem nasprotniku oziroma kasneje očitnemu sovražniku.

Spominska plošča na hiši Vranjekovih v Ložnici pri Velenju

Gospod Mirko  Vranjek je  povedal, da je bilo potrebno delovati v skrajni tajnosti, saj bi lahko JLA hitro prišla na sled in prevzela orožje TO, prav tako pa je bilo potrebno ravnati hitro in odločno. Kot poudarja je sam s pomočjo pogumih sokrajanov pod poveljstvom Ervina Prislana uspel pod pretvezo vožnje drv prepeljati in skriti cel kamion orožja. V kolikor do tega ne bi prišlo bi ga zasegla agresorska vojska JLA. Drva -paklesti so bili šifra za orožje, ki ga hrabri posamezniki iz Velenja, pod poveljstvom Ervina Prislana, niso predali agresorski JLA, ki je nasprotovala osamosvojitvi Slovenije.

Samostojnost Slovenije  je kot hiša  v katero je treba vlagati vse dni v letu in vso življenje da ostane in obstane. To domoljubi kot je Mirko Vranjek vedo.

Vane T. Costa

Vir: twitter&vtc

 

Mogoče vam bo všeč