Primoz Roglic (SLO) Olympic Time Trial champion (44.2 km) at Fuji International Speedway at Tokyo 2020 Summer Olympic Games, Japan on July 28, 2021
OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioSlovenijaŠport

Peti dan iger v Tokiu – ROGLIČ ZLAT NA KRONOMETRU, SLOVENIJA JE KOLESARSKA VELESILA

Primož Roglič se je vpisal v zgodovino. Olimpionik je v kronometru pometel s konkurenco. Danes so v olimpijski areni nastopili Slovenci v namiznem tenisu, jadranju, plavanju, kajaku in v kanuju.

Primoz Roglic (SLO) Olympic Time Trial champion (44.2 km) at Fuji International Speedway at Tokyo 2020 Summer Olympic Games, Japan on July 28, 2021

Primož Roglič je pri prvem vmesnem času med vsemi zabeležil drugi najboljši čas, hitrejši je bil le svetovni prvak, Italijan Filippo Ganna za vsega pol sekunde. Roglič pa je imel tri sekunde naskoka pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom ter štiri pred Belgijcem Woutom Van Aertom. Blizu so bili tudi specialisti za vožnjo na čas, Avstralec Rohan  Dennis (+0:08), Francoz Remi Cavagna (+0:09) in Švicar Stefan Küng (+0:10). Tudi po polovici proge je Roglič nadaljeval dobro vožnjo. Na dirkališču pa je imel po 22,1 km osem sekund naskoka pred Dumoulinom. Prav toliko je zaostal tudi Ganna, Dennis je bil devet, Van Aert pa deset sekund za 31-letnim Kisovčanom. Roglič je v nadaljevanju še dvignil ritem in se na prvem, najdaljšem klancu po odhodu z dirkališča tekmecem še bolj “odlepil”. Pred Dennisom je imel kar 31 sekund prednosti, sekundo več sta zaostajala tudi Dumoulin na tretjem in Ganna na četrtem mestu. Tudi do konca preizkušnje je na razgibani trasi dodajal plin in hitro je bilo jasno, da bo Sloveniji pripadlo novo zlato na olimpijskih igrah. Kisovčan je v cilju Dumoulina prehitel kar za minuto in sekundo, potem pa, kot da ne bi vedel, da je že prečkal ciljno črto, osredotočen nadaljeval vožnjo, dokler ga niso ustavili nekaj 100 m po koncu preizkušnje. Drugo mesto je na koncu osvojil Dumoulin, tretji pa je bil Dennis, ki je zaostal še tri sekunde več. “Ja, neverjetno … To le pokaže, kako se v bistvu vsaka stvar lahko hitro obrne, če verjameš vase in pridno delaš novim izzivom naproti. Res je neverjetno,” je bil prvi komentar Rogliča za RTV Slovenija.

Namiznoteniški igralec Darko Jorgić, ki se je na olimpijskih igrah v Tokiu po blestečih predstavah proti višje rangiranim tekmecem uvrstil v četrtfinale, je danes končal nastope med posamezniki. Šesti igralec sveta Tajvanec Yun-ju Lin je bil zanesljivo boljši in po vsega 25 minutah igre zmagal s 4:0 (4, 7, 4, 6).orgić si je zgodovinski preboj med osem najboljših na OI priboril po zmagi proti tretjemu nosilcu, Japoncu Tomokazuju Harimotu. Pred dvobojem z Linom si je zaželel, da ne bi podlegel pritisku. A za zdaj še 22-letni Hrastničan je hitro končal četrtfinalno tekmo proti tajvanskemu levičarju, ki je bil na teh igrah že bronast v mešanih dvojicah, četudi se je dobro boril.

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta po prvem dnevu tekmovanj razreda 470 na olimpijskih igrah v Tokiu na 14. mestu. V prvi regati sta bili v Enoshimi osmi, v drugi pa 18. med 20 sodelujočimi posadkami. Mrakova in Macarolova sta uvodni plov OI začeli na devetem mestu s 36 sekundami zaostanka za Poljakinjama, na naslednjih obratih pa sta bili deveti (+0:59), 11. (+1:16), osmi (+1:23), deveti (1:45) ter nato osmi na predzadnjem merjenju časa (+1:33), to uvrstitev pa sta nato zadržali do ciljne črte. V drugi regati dneva sta vodstvo takoj prevzeli Millsova in McIntyrejeva. Na 16. mestu sta bila na prvem obratu Mrakova in Macarolova (+0:46), nato sta izgubili eno mesto (+0:58) in ga znova pridobili, ko sta ugnali Kitajki (+1:24 ), vodstvo sta na tretjem merjenju prevzeli Poljakinji. Slovenki sta bili 16. tudi na naslednjih merjenjih (+1:29, +1:35), na predzadnjem pa 15. (+1:36). A sta nato na zadnji stranici proti ciljni črti izgubili tri mesta, prehiteli sta ju Izraelki, Kitajki in Argentinki. Tako sta članici portoroškega Pirata z dvema minutama in 27 sekundami zaostali za Skrzypulecovo in Ogarjevo. Poljakinji sta namreč do konca zadržali prvo mesto, Lecointrejeva in Retornazova sta na četrtem obratu prehiteli Millsovo in McIntyrejevo in regato končali na drugem mestu. Na skupnem drugem mestu imata Francozinji pet točk, sedem pa Britanki na tretjem.

Plavalka Janja Šegel je na olimpijskih igrah v Tokiu v kvalifikacijah na 100 metrov prosto s 54,73 sekunde zasedla skupno 24. mesto. V peti od sedmih skupin je bila osma, za polfinale pa je bilo treba plavati 53,71 sekunde. Mlada koroška plavalka je v ponedeljek za vsega pet stotink sekunde zgrešila tudi polfinale na 200 metrov prosto. Z izidom 1:58,38 je izenačila osebni rekord iz leta 2016 in zasedla končno 17. mesto.

Kajakaš Peter Kauzer je bil v kvalifikacijah slaloma na divjih vodah na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer brani srebro izpred petih let v Rio de Janeiru, enajsti. S tem se je uvrstil v polfinale, ki bo tako kot finale v petek, 30. julija. Kauzer je bil v kajakaškem centru Kasai četrti v prvi vožnji četrti. Brez kazenskih točk je za najhitrejšim, Italijanom Giovannijem de Gennarom, zaostal 2,12 sekunde. Hrastničan je bil v drugi vožnji zadnji, 23., 15,50 sekunde je bil z dvema dotikoma za najhitrejšim, Nemcem Hannesom Aignerjem. Ta je imel skupno najboljši čas kvalifikacij, Kauzer je bil s svojo najboljšo vožnjo dve sekundi in devet desetink počasnejši. Slovenska kanuistka Alja Kozorog je pred tem tudi uspešno opravila kvalifikacije. Potem ko je imela v prvi vožnji 15. dosežek, je bila v drugo sedma in se s skupno osmim dosežkom brez težav prebila v polfinale.

vir: https://www.olympic.si/novica/1689

Mogoče vam bo všeč