hranakulinarikapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaTurizem

Gurmanski užitki po slovensko

Slovenija je skupaj s Portugalsko v triu predsedstev, obe državi pa sta letos povezani tudi v gastronomiji, saj imata letos naziv evropska gastronomska regija.

Slovenija leži na stičišču Alp, Sredozemlja, Panonske nižine in Balkana, zato njena kulinarična podoba odraža vplive alpske, sredozemske in panonske regije. Slovensko ozemlje je razdeljeno na 24 gastronomskih regij, v okviru njih pa je 430 značilnih in nosilnih živil, jedi in pijač. V Sloveniji imamo tudi skrbno postavljeno gastronomsko piramido, izbor lokalnih in regionalnih živil, jedi in pijač pa je močno začrtal usmeritve kulinarične in gastronomske prepoznavnosti ter promocije.

Tradicionalna slovenska kulinarika temelji na žitih, svežih mlečnih izdelkih, mesu, ribah, zelenjavi, krompirju, olivah in pršutu. Združuje vplive podeželja, meščanstva in različnih meniških redov, odvisno od regije. Poleg kulinarične ponudbe je izjemna pestra slovenska vinska karta, kar dodatno prinaša vrhunske gurmanske užitke.

Slovenija je gastronomijo vključila tudi v promocijska darila in v okviru predsedovanja podarja darilne pakete s svojimi gastronomskimi posebnostmi. Del paketa je knjiga s tradicionalnimi slovenskimi recepti, ki jo je skupaj s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom pripravila sestra Nikolina Rop.

Sestra Nikolina izhaja iz Lenarta v Slovenskih goricah in je končala Srednjo gospodinjsko šolo v Šentrupertu pri Velikovcu v Avstriji. Tam  je spoznala sestro Vendelino, vstopila v red šolskih sester in prevzela gospodinjske tečaje. Pri njej si je kuharsko znanje nabiralo več generacij, na mesto na njenih tečajih pa je še danes dolga čakalna doba. Sestra Nikolina je pridno zbirala slovenske recepte in njene kuharske knjige so legendarne – v Sloveniji bi težko našli gospodinjstvo, kjer na polici ni knjige receptov sestre Nikoline.

 

V knjigi receptov slovenskega predsedovanja je izbor takšnih, ki jih ni pretežko preliti iz črk v lonec in poustvariti v kuhinji. Z izbranimi recepti lahko pripravite celotno kosilo – od juhe, glavne jedi do solate in sladice. Večina receptov je preprosta za pripravo, jedi pa so zelo okusne. Morda bo največ preglavic povzročila priprava potice, slovenske najbolj znane sladice, brez katere ne mine noben slovenski praznik. A verjemite, trud bo poplačan. Pa dober tek!

Knjiga receptov slovenskega predsedovanja Svetu EU (pdf)

vir.https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/gurmanski-uzitki-po-slovensko/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Gurmanski+u%u017eitki+po+slovensko

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana