GospodarstvokolumnaSlovenijaZdravjeŽivljenje

Moje vprašanje za vas – a veste kaj iščete?

Ja, je že tako, da tisto, kar iščemo tudi najdemo. Če iščemo težave, najdemo težave, če pa iščemo rešitve, najdemo rešitve. Včasih  izberemo  napačne odločitve, napačne službe, napačne misli, napačne cilje, napačne ljudi, napačne poti. Včasih pa niti nimamo vpliva na to, kar se nam dogaja in kaj bi lahko izbrali.  

Zadnji dve leti smo  prav vsi na lastni koži občutili, kako se nam je zaradi pandemije življenje obrnilo na glavo in to dobesedno čez noč.

Vendar pa, kako se že reče….

»Če ti življenje nudi limone, si iz njih naredi limonado«.

Ja, v začetku je težko. Če se zavedaš situacije na katero veš, da nimaš vpliva, lahko obstaneš  in čakaš, in rezultat seveda ni dober. Ali pa se začneš boriti za druge cilje, za novi, sicer drugačen jutri, ki pa je lahko celo boljši.

 

Stopnje sprejemanja ali dojemanja

Znano je, da ko se nam v življenju dogajajo različne stvari, izguba partnerja, izguba službe, bolezen, neustrezni odnosi, nepredvidljive situacije, da vedno ljudje reagiramo enako. Dobesedno prehajamo med različnimi fazami.

In če vemo, da so to samo faze, da bo na koncu vse dobro, potem te faze tudi tako jemljemo.  Tudi z COVID-19, smo šli skozi različne faze. No, ne vsi. Nekateri so še vedno v določeni fazi in ne morejo naprej.

Ko smo bili zaprti čez noč, smo najprej zanikali, da je karkoli narobe.  Tudi meni se je zdelo celo fino, ker sem bila doma. Delo, ki sem ga prej opravljala je obstalo, no in jaz sem počivala. In smo počivali in počivali, nato smo se začeli jeziti na zdravstvo, na vlado, na delodajalce, zakaj nekaj ne ukrenejo. Iz te faze smo nato prešli v fazo pogajanj. Kaj je to pomenilo? Ja, začeli smo izsiljevati, se pogajati v smislu… povejte nam koliko časa bo še to trajalo, ampak povejte nam točno, ali bo to še tri ali štiri mesece. Nato pride faza depresije/anksioznosti oz žalosti. V tej fazi smo se zavedali, da je zadeva resna, na stanje smo že gledali bolj stvarno, ne samo v smislu, kaj bodo drugi naredili zame, temveč kaj lahko naredim tudi sam. Ko enkrat spoznaš, da je nekaj res narobe, je to že prva stopnička, da začneš sam pri sebi ukrepati. Zato v naslednji fazi enostavno sprejmeš situacijo tako kot je. Narediš plan, načrt in začneš v zadnji fazi ukrepati. Enake faze se nam dogajajo, če nam zdravnik postavi zelo hudo diagnozo, če zgubimo ljubljeno osebo, če ostanemo brez zaposlitve ipd.

Kako ukrepati

Zato… ne če, temveč, ko se nam v življenju dogajajo različne situacije se zavedajmo, da bomo prehajali iz ene, v drugo fazo in, da je to čisto nekaj normalnega. S prehajanjem na koncu pridemo tudi do rešitve. Poskušajte pa ne obstati v določeni fazi, ker te vmesne faze ne prispevajo k željenim, oziroma pričakovanim rezultatom.

Poskušajte se tudi zavedati, koliko časa ste v določeni fazi. In ko ugotovite, da ste že preveč časa, vplivajte na svoje lastne možgani in si recite…sedaj pa dovolj, grem naprej.

Kako je že rekel Tone Pavček

»Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice, v sebi do rdečice čez eno in drugo lice.

A če ne prideš ne prvič, ne drugič do krova in pravega kova, poskusi: vnovič in zopet in znova.«

p.s.: Ja, sem namenoma v naslovu naredila napako. Slavisti se gotovo križajo in si rečejo…..ja Nives slovnično pravilen naslov bi bil… Ali veste kaj iščete in ne… A veste kaj iščete. Sama sem ozdravljen perfekcionist, čeprav imam še vedno s tem perfekcionizmom izzive. V življenju  niso pomembne pike in vejice, podrobnosti, pomembno je bistvo. No, in učim sebe in druge, zakaj je pomembno, da se otresemo te navade, delati vse perfektno. Zakaj, razložim v naslednjem prispevku.

Srečno pri iskanju ustreznih poti, Nives Fortunat Šircelj, Zavod ZAPOSLISE

Dolgoletna vodja kadrovskih služb v velikih podjetjih v gospodarski dejavnosti, pet let zaposlena v državni upravi na področju usposabljanja s pomočjo EU sredstev. Ker je delala tudi na področju marketinga in odnosov z javnostmi, ta znanja zelo rada uporablja tudi pri razvoju kadrov. Tistih, ki so že zaposleni, brezposelnih, oz. tistih, ki šele prihajajo na trg dela. Zaveda se, da imamo vsi premalo teh prodajnih, pogajalskih veščin, kako se znati uveljaviti, kako doseči zastavljene cilje. Je vabljen predavatelj na področju vodenja, medgeneracijskega sodelovanja, mentoriranja, višanja samostojnosti in samoiniciativnosti, sprejemanja odgovornosti. Svetuje pri uvajanju raznih internih pravilnikov in aktov, sistemizacija  delovnih mest, pravilniki o plačah, sodobno nagrajevanje. Zadnja leta se izpopolnjuje iz področja motiviranja mlajših in področja motiviranja starejših zaposlenih, ter katere so kompetence bodočnosti in kako jih doseči. Je vabljen član raznih komisij  Starejšim prijazno podjetje, projekt PILOTI, Družbeno odgovoren delodajalec, Družini prijazno podjetje. Sodeluje pri delodajalskih združenjih pri definiranju poklicev in profilov prihodnosti. Imenovana je lastnica spletne strani www. zavod-zaposlise.si.

 

Mogoče vam bo všeč