pixabay
Evropakoronavirus

Panika zaradi seva koronavirusa! Vse več držav prekinja povezave z Anglijo!

Potem ko je več evropskih držav zaradi novega seva prekinilo prometne povezave z Združenim kraljestvom, bodo o novih ukrepih na izrednem zasedanju razpravljali veleposlaniki EU-ja.

Prekinili povezave z otokom

Potem ko je britanski premier Boris Johnson v soboto potrdil obstoj novega seva, ki naj bi bil do 70 odstotkov bolj nalezljiv od prejšnjega, a naj ne bi bil nevarnejši za zdravje, so številne države pretrgale prometne povezave z Anglijo.  Novi sev so prvič zaznali septembra, novembra je predstavljal četrtino vseh okužb v Londonu, sredi decembra pa že dve tretjini vseh primerov, poroča BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo evropske države pozvala k ukrepanju za zajezitev novega seva SARS-CoV-2, ki so ga poleg v Združenem kraljestvu odkrili še v Italiji, na Danskem in Nizozemskem. Avstriji, Nemčiji, Nizozemski, Belgiji, Franciji, Italiji, Irski, Bolgariji in Hrvaški, ki so že ali pa bodo to storile v prihodnjih dneh, nekatere za 48 ur, nekatere do 1. januarja, prekinile letalske oz. železniške povezave z Veliko Britanijo v obe smeri, se je danes pridružila tudi Poljska. Kot je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik poljske vlade, bodo od polnoči ustavili vse polete z Otokom. Ustavljena sta tudi železniški in ladijski promet skozi Rokavski preliv.

Kot je poročal BBC-jev dopisnik iz Bruslja Gavin Lee, hitrost, s katero so se države odzvale na novice glede novega seva, kaže na resnost razmer.

PM

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa