Napovedan sklic Varnostnega sveta Foto: AFP
Dogodki in prireditveSlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuZunanja politika

OZN: “ZDA, Združeno kraljestvo in Francija zahtevajo sklic Varnostnega sveta ZN o 7. oktobrskem poročilo o posilstvih HAMAS-a”

Združene države, Združeno kraljestvo in Francija so ponoči zahtevale sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN za razpravo o poročilu ZN, ki Hamas obtožuje hudega spolnega nasilja 7. oktobra in po njem, je v petek sporočilo zunanje ministrstvo, ki je odgovorilo na zahtevo Izraela.

Stalne članice so zaprosile za razpravo ob javnem brifingu avtorice poročila Pramile Patten, posebne predstavnice ZN za spolno nasilje v konfliktih, so zapisali v izjavi zunanjega ministrstva. Izraelski zunanji minister Israel Katz se je državam zahvalil za vložitev zahteve in dejal, da »pričakuje, da se bodo zahtevi pridružile dodatne države. “To je velika zmaga za pravičnost in moralo ter pomemben korak k vrnitvi talcev domov,” je dejal.

 

“Sleherni  dan  se talci v ujetništvu še naprej zlorabljajo, generalni sekretar ZN pa kar naprej zatiska oči in si pokriva ušesa, kot da se ni nič zgodilo. Na mednarodni dan žena je njegov nadaljnji molk od vseh dni sramota in meče madež na njegovo glavo, ki ga ne bo mogoče izbrisati,« je dodal Katz.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je prosil ZDA, Združeno kraljestvo, Francijo, Malto, Ekvador, Japonsko, Slovenijo in Švico, naj podajo zahtevo, so v torek za The Times of Israel povedali v Katzovem uradu.

Veleposlanik Erdan je tudi zahteval, da generalni sekretar ZN Antonio Guterres skliče telo, čeprav so to običajno države članice. Guterres se je skliceval na redko uporabljen člen 99, da je decembra sklical varnostni svet, da bi sprožil alarm glede humanitarnih razmer v Gazi. O poročilu bodo razpravljali tudi na letnem aprilskem srečanju ZN o spolnem nasilju v konfliktih.

Gilad Erdan, stalni predstavnik Izraela pri OZN 
Foto: AP

Poročilo Pattenove, ki temelji na več kot dvotedenskih srečanjih na terenu, navaja, da obstajajo “razumni razlogi” za domnevo, da so teroristi med svojim morilskim divjanjem 7. oktobra zagrešili posilstvo in spolno zlorabo, in da obstaja še višji standard dokazov za kažejo, da so bili vsaj nekateri od 253 talcev, ki jih je tisti dan ugrabil Hamas, v ujetništvu posiljeni.

Ob predstavitvi poročila na sedežu ZN v New Yorku je Pattenova dejala, da obstajajo “jasne in prepričljive informacije, da je bilo nad talci, ki jih je v ujetništvu  V  Gazi  zadrževal Hamas, storjeno spolno nasilje, vključno s posilstvom, seksualiziranim mučenjem, krutim, nečloveškim in ponižujočim ravnanjem”.

“Misija je bila težka glede na to, kar smo slišali, in podrobnosti,” je dejala Pattenova na tiskovni konferenci. “Videli smo katalog najbolj skrajnih in nečloveških oblik mučenja in drugih grozot,” je dejala in opozorila, da njena misija “ni bila niti mišljena niti zadolžena za preiskovalno naravo.”

Pattenova je dejala, da na podlagi njenega zbiranja dokazov obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je med napadi 7. oktobra prišlo do “posilstva in skupinskega posilstva” na vsaj treh lokacijah: prizorišču glasbenega festivala Supernova, kibucu Re’im in ob bližnjem Cesta 232.

V večini takih primerov je dejala, da dokazi kažejo, da so bile žrtve “najprej posiljene in nato ubite”, pri čemer je opozorila tudi na “dva incidenta”, ki kažeta na posilstva ženskih trupel.

Cincanje s pripravo poročila je samo potuha  HAMAS-u  da lahko nadaljuje s temi barbarskimi in nečloveškimi ter  gnusnimi početji.

Po objavi poročila je Katz ukazal izraelskim diplomatom, naj sprožijo ofenzivo odnosov z javnostmi, katere cilj je pritisniti na ZN, naj razglasijo Hamas za teroristično organizacijo in nemudoma skličejo Varnostni svet za razpravo o ugotovitvah.

Najbolj  skrbi to, da  določene kvalifikacije storjenega nečloveškega dejanja, ki meji na skrajno divjaštvo in popolnoma neprimerno ravnanju človeškega bitja,  kot da imajo minorni učinek nad  ljudmi nad katerimi je to  izvršeno.

Katz je  med dejal, da bi morali diplomati spodbujati idejo, da “šibek odziv ZN nakazuje Hamasu, da so ta dejanja sprejemljiva in ne bodo prinesla sankcij proti teroristični organizaciji.”  Mednarodna skupnost si je vzela preveč časa  da bi priznala kaj se je dogajalo 7. oktobra  v skupnostih, ki mejijo na Gazo.

Prav tako se  preveč časa in nejevere vključilo  v dokazovanju mednarodne skupnosti  v izogibanju o resnem ukrepanju  v zvezi s sodelovanjem med agencijo ZN za palestinske begunce UNRWA in Hamasom.

Kaj počne Slovenija v zvezi s tem?

V takšnih okoliščinah  in očitnih ravnanjih pripadnikov HAMAS-a, se slovenska »nojevska« diplomacija obnaša, kot da ni iz tega sveta in da  je še vedno ena redkih negativnih diplomatskih presenečenj ko nedeljivo podpira označevanje Izrael kot krivca za stanje,  ki je prisotno tam ter si nedvoumno prizadeva za pomoč  agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem UNRWA,  ko je  medtem  95% držav prenehalo pošiljati pomoč ob očitnem sodelovanju med UNRWA in HAMAS-om.  Mimogrede, Slovenija je nestalna članica Varnostnega sveta ZN.

Razumi kdor more!

 

Vane T. Costa

Vir: TOI &VTC

 

 

 

Mogoče vam bo všeč