Delegacija SDS na kongresu EPP v Bukarešti
Dogodki in prireditveEvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

Volilni kongres EPP v Bukarešti. Delegacija SDS proti pozneje izvoljeni »spitzen« kandidatki Ursuli Von Der Leyen

V Bukarešti se je včeraj  že začel kongres Evropske ljudske stranke (EPP), udeležuje se ga  tudi delegacija SDS, predsednik Janez Janša je na kongresu spregovoril o glavnih izzivih, ki so v tem hipu pred Evropsko unijo. Na kongresu EPP so danes za vodilno kandidatko za junijske evropske volitve že potrdili predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki jo bodo na kongresu podprli delegati NSi, medtem ko SDS in SLS nasprotujeta njeni potrditvi za vodilno kandidatko na volitvah v EP.

Na kongresu je danes spregovoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da sta pred Evropsko unijo glavna izziva: vojna v Ukrajini ter krepitev evropskega gospodarstva in kmetijstva, ki omogočata realno podlago razvoja in blaginje. Kot je še dejal Janša, bi vse EU države članice Nata morale še letos doseči vsaj 2 odstotka BDP za obrambo in potrojiti pomoč Ukrajini.

V času trajanja mandata se je kandidatka izkazala kot šibka voditeljica. Kot se dali večkrat v preteklem obdobju, je bilo na trenutke  težko prepoznati katero politiko in agendo zastopa.  Najslabše je bilo to,  da je tako rekoč »nasedla« na finto zagovornikov zelene agende, ki jo je oddaljilo od osnovnih postulatov za kar je bila potrjena, če prav ni bila glavna kandidatka.

 

Janez Janša na kongresu EPP v Bukarešti

Prav v zvezi s tem gre tudi v delu govora Janeza Janše,   predsednika SDS na kongresu EPP, ko pravi, da  je »temeljni instrument erozije evropske demokracije je vzpostavljanje vladavine neizvoljenih. Predvsem levičarski pol evropske politike je vzpostavil mrežo tako imenovanih nevladnih organizacij, ki se samookličejo za glas ljudstva, dejansko pa so podaljšek političnih organizacij ali lobističnih interesov. Bogato financirani in brez nadzora, kot je sicer uveljavljen za klasične politične stranke. Tem omrežjem in poskusom vzpostavljanja vladavine neizvoljenih se je treba zoperstaviti in se vrniti na temeljno načelo demokracije: Glas ljudstva si toliko, kolikor glasov dobiš na svobodnih volitvah.

Pa še to: EU mora svoje zunanje meje in status državljanov držav članic EU končno vzeti povsem resno, je dodal Janša.

Usoda EU je odvisna od dobrih odgovorov na oba omenjena izziva, prihodnost EPP in ostalih klasičnih EU strank pa od sposobnosti, da omeji in prepreči vladavino neizvoljenih.

 

Na splošno, v naslednjem obdobju mora Evropa in njeni organi delovati da Evropo in  njeno evropsko podobo  začnejo krepiti, in jo delati za Evropejce,  obenem jo ne delati neprepoznavno pred svojimi ljudmi in oddaljevati od njenega bistva, kot skupnosti evropskih narodov in na njej temelječi evropski civilizaciji. Šele takrat bo  začela ponovno pridobivati  na veljavi in ugledu.

Do sedaj s sedanjo glavno »šefico« EK to ni uspevalo. Še enkrat jo potrditi in ji pomagati k nadaljevalnem »neuspehu«,  je po mojem mnenju,   nesmiselno in kontra-produktivno.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč