Armenija v EU? Foto: X
EvropaPolitikaSlovenijaTwitter noviceV fokusuZunanja politika

Armenija razmišlja o članstvu v Evropski uniji, meni vodja armenske diplomacije Ararat Mirzoyan.

Erevan gradi  vse bolj tesne vezi z Zahodom. Armenija  se ukvarja z mislijo  o možnosti zaprosila za članstvo v EU, je sporočil zunanji minister Ararat Mirzoyan. To je dejal v času, ko želi Erevan zgraditi tesnejše vezi z Zahodom glede na napetosti s tradicionalno zaveznico Rusijo, poroča Reuters.

Dejansko se z Rusijo ne da shajati, razen na distanco. Armenija je, kot nekdanja SSR v komunističnem imperiju,   prežeta s številnimi kontradiktornimi situacijami, ko enkrat ne more brez Rusije, drugič pa bi želela biti daleč vstran.

 

“Trenutno se razpravlja o številnih novih možnostih. Ne bo skrivnost, če rečem, da vključujejo članstvo v EU,” je dejal Mirzoyan v intervjuju za turško televizijo TRT World. To je izjavil ob robu diplomatskega foruma v turškem sredozemskem mestu Antalya.

 

Armenski premier Nikol Pašinjan je od prihoda na oblast z revolucijo leta 2018 poglobil vezi Armenije z Evropo in ZDA, kar je večkrat razjezilo tradicionalno zaveznico Rusijo, ugotavlja Reuters. Armenija je, poleg Gruzije, edina krščanska država v pretežno muslimanskem Zakavkazju, kjer obstajajo napetosti na dnevnem redu, posebej med dvema konfesijama.

Iz Erevana so večkrat dejali, da zavezništvo z Moskvo ne sega do vojne v Ukrajini, Pašinjan pa je Rusijo obtožil, da poskuša spodkopati temelje njegove vladavine. Armenija Rusiji tudi očita, da je ni zaščitila pred dolgoletnim nasprotnikom Azerbajdžanom, ki se je v zadnjih letih zbližal z Moskvo.

Dejansko je zanjo Rusija  vseprisotna nadloga.  Da pa želi v EU je eden pomembnih vzrokov tudi ta, da še  iz časov turških pogromov nad Armenci, obstaja občutno velika  diaspora v nekaterih zahodnih državah, posebej v Franciji, ki štejejo za prav to, da njihova  pradomovina sodi v Evropo in ne med državami s srednjeazijskimi avtokracijami.

Čas je za spremembo in morda za nov zasuk. Armenci so del evropske civilizacije, mar ne?

 

Vane T. Costa

Vir: Reuters&VTC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa