Dijaki iz Dubrovnika
Dogodki in prireditveEvropaLokalnoPolitikaSlovenija

Okrepljene mednarodne aktivnosti Mestne občine Celje na začetku leta. Le tako naprej!

V tem tednu in v preteklem se je veliko dogajalo.  Mestna občina Celje je v minulih dneh gostila predstavnike partnerskih mest Šabac in Ćuprija, danes smo pozdravili dijake iz Gimnazije Dubrovnik, prihodnji teden na zimovanje prihajajo otroci iz Slavonskega Broda, kjer se bo direktor Zgodovinskega arhiva Celje ta teden udeležil odprtja razstave.

V začetnih  dneh februarja je Mestno občino Celje obiskala delegacija prijateljskega mesta Šabac z županom dr. Aleksandrom Pajićem. Gostje so z vodstvom Mestne občine Celje izmenjali izkušnje o delovanju obeh občin in se pogovarjali o poglobitvi sodelovanja, predvsem med srednjimi šolami.

Matija Kovač, Celje  in Jovica Antić, Ćuprija

Prejšnji teden je prišel v gosté predsednik Občine Ćuprija Jovico Antića z delegacijo. Največ potenciala za sodelovanje vodstvi obeh občin vidita na področjih kulture, športa in mladine. Želijo se povezati z Mladinskim centrom Celje, saj tovrstne organizacije Ćuprija še nima.

Namen obeh obiskov ki se ga želi doseči  je obuditev, poglobitev in utrditev  partnerskih vezi.

 

Mestna občina Celje je mlade iz obeh srbskih mest v preteklih letih že gostila na zimovanjih, v prihodnjem tednu pa na zimovanje na Celjsko kočo prihajajo otroci iz hrvaškega Slavonskega Broda. Na zimovanje so letos ponovno povabili mlade iz Gaziantepa, ki so jih pričakovali ta teden, vendar so zaradi naravne katastrofe obisk morali odpovedati. Ponovno jih bodo povabili takoj, ko bo mogoče, v tem tednu pa jim pomagamo z zbiranje pomoči po potresu.

 

V Slavonskem Brodu bo to sredo odprtje razstave treh slovenskih in treh hrvaških zgodovinskih arhivov Vino na meji/Vino na granici, ki se ga bo udeležil pobudnik in urednik razstave, direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj. To je sedmo gostovanje razstave, ki je bila premierno odprta v Celju, zdaj pa uspešno potuje po Sloveniji in Hrvaškem.

 

Danes  na Mestni občini Celje gostijo  dijake in profesorje iz Gimnazije Dubrovnik, ki jih poleg gimnazije dijakov iz španskega mesta Estepona gosti Gimnazija Lava v okviru projekta Erasmus+. Z obema šolama je Gimnazija Lava že izvedla nekaj izmenjav.

 

Mestna občina Celje sodeluje tudi v nekaj evropskih projektih, v katere so vključena različna evropska mesta (Elena trajnostna mobilnost, 100 inteligentnih mest, Pocityf, Muliti-e). Delegacija Mestne občine Celje je prejšnji teden obiskala Budimpešto, kjer so se srečali partnerji projekta Pocityf, programa Obzorje2020, katerega namen je mesta z bogato zgodovinsko – kulturno dediščino spremeniti v bolj učinkovita, zdrava in trajnostna življenjska okolja z energetsko pozitivnimi stavbami in okrožji.

 

MO Celje so obiskali predstavniki iz srbske Ćuprije (Foto: MOC)

Zagotovo bomo v letošnjem letu k temu dodali še kakšno mednarodno aktivnost. Verjamemo, da nas povezovanje bogati in uči ter posledično dobro vpliva na številna področja življenja v Mestni občini Celje.

Upajmo da v tem okrepljenem tempu delovanja na področju mednarodnega sodelovanja MO Celje imela primerno vlogo  v kreiranju le te tudi  Komisija  za mednarodne odnose, ki ji predseduje Leon Podlinšek. Celjani  na tovrstno sodelovanje in temu primerne rezultate bodo gledali z naklonjenostjo.

Vane T. Costa

Vir in foto: moc&vtc

Mogoče vam bo všeč