Nekategorizirano

Okrepiti vlogo žensk v IKT in odpraviti razlike v plačilu

Letošnji mednarodni dan žensk EU parlament posveča tudi vlogi žensk v sektorju informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Ženske so tukaj manj plačane od moških.

Ženske v digitalnem svetu

Informacijske in komunikacijske tehnologije so dinamičen gospodarski sektor, ki ponuja nove priložnosti in dobro plačilo za zaposlene. Zato je krepitev vloge žensk v tem sektorju prednostna naloga Parlamenta; več žensk v IKT bi lahko pomembno prispevalo k enakosti spolov v družbi.

Sektor IKT vsako leto ustvari 120.000 novih delovnih mest, v letu 2014 pa je predstavljal 4,2 odstotka BDP EU. Leta 2020 naj bi sektor pogrešal 900.000 usposobljenih delavcev.

V EU se je leta 2015 za študij IKT odločilo 1,4 milijona ljudi, le 17,2 odstotka od teh pa je bilo žensk. IKT je leta 2016 v EU zaposloval 8,2 milijona ljudi, od teh je bilo 16,7 odstotkov žensk.

Deleži žensk v IKT

Medtem ko ženske zasedajo 45 odstotkov menedžerskih položajev v drugih sektorjih, pa je njihov delež med menedžerji v IKT 19-odstoten.

Krepitev vloge žensk v IKT je sicer ena izmed tem, ki jim je posvečen mednarodni dan žensk 2018 v Parlamentu.

»Želimo ustvariti unijo, kjer bo vsakdo oblikoval realnost in družbo okoli nas. Zato je tako pomembno ženske vključiti v digitalni sektor,« je v pogovoru na Facebook Live dejala poslanka Terry Reintke (Zeleni/EFA, Nemčija), poročevalka o enakost spolov v digitalni dobi.

Parlament je sicer podprl že več pobud za krepitev vloge žensk v IKT, in sicer EU Code WeekGrand Coalition for Digital JobsEuropean Network of Women Web Entrepreneurs Hubsthe Startup Europe Leaders ClubEuropean Digital Skills Awards in EU Prize for Women Innovators.

Prvič objavljeno: Novice, evropski parlament

Mogoče vam bo všeč