Nekategorizirano

Odgovor ZVVS Krkoviču objavljamo, ker tako veleva zakon

Na intervju z brigadnim generalom Tonetom Krkovičem, predsednikom Društva Moris Kočevska Reka, so se odzvali v Lipičevi ZVVS, ker jim je šla v nos Krkovičeva izjava o tem, da “generalska kasta Milana Kučana potvarja zgodovino!” Ker pač tako veleva zakon, objavljamo odgovor oziroma popravek ZVVS, ki ga je podpisal  generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič.

Zadeva: Odgovor na članek ” Generalska kasta Milana Kučana potvarja zgodovino SV” objavljen na spletnem portalu V Fokusu dne, 11.6.2018

Boris Cipot se je na spletnem portalu V Fokusu 11. junija 2018 skupaj s svojim intervjuvancem razpisal o generalski kasti Milana Kučana, ki potvarja zgodovino SV. Pravi tudi, da razlog za zapis ni bila neka prijava, ki jo je Društvo Moris Kočevska Reka naslovilo na inšpektorat pri MORS, ampak prihajajoči Dan državnosti in to, da so ogrožene vrednote slovenske osamosvojitve. Tu bi se z avtorjem zapisa in nastopajočim celo lahko strinjali. Večina pravih osamosvojiteljev je pred sedemindvajsetimi leti in še danes prisega na boljšo državo, kjer ima poleg vladavine prava, pomembno mesto tudi resnica in pošten odnos do preteklosti ter izogibanje egositičnemu ali celo lažnemu prisvajanju zaslug. Na braniku teh vrednot so Zveza veteranov vojne za Slovenijo in njeni člani stali nekoč in danes.

Vendar se moramo pri zapisu najprej dotakniti napačno navedenih dejstev in podtikanj, ki na slovenskem veteranskem prizorišču niso nič novega, zahtevajo pa popravek. Oktobra 2017 (v izvirniku lani) v Radovljici ni bilo nikakršnega dogodka, kjer bi se sestala kasta slovenske generalitete zvesta nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu. Srečanje poveljnikov Teritorialne obrambe Slovenije s takratnim vrhovnim poveljnikom je v Radovljici bilo oktobra 2016. Takrat so bili prisotni trije generali slovenske vojske in njene predhodnice TO Slovenije (Gutman, Lipič in Slapar), štirje brigadirji (Beltram, Kranjc, Miloševič in Zupan) in dva polkovnika (Anderlič in Butara). Oznaka, da je šlo za generalsko kasto sicer kaže predvsem na nivo brigadirja, ki jo je dal. Je pa takšna izjava prav tako zrela za prijavo na Inšpektorat za obrambo zaradi nečastnega ravnanja in omalovaževanja za slovensko osamosvojitev zaslužnih vojaških oseb.

Pomemben del zapisa je namenjen zvezdi predvsem rdeče barve, ki je predsedniku Društva MORIS očitno zelo pri srcu. To je razvidno tudi iz ene od objavljenih fotografij, kjer brigadir Krkovič nosi na desni strani slovenske vojaške uniforme zvezdo, sicer belo. Takšne bele zvezde ni v naboru dovoljenih insignij na uniformah slovenskih vojakov. Sta nam avtor zapisa in nastopajoči v njem, želela sporočiti in pokazati, da rdeče zvezde niso zaželene, ta bele pa so (lahko) dovoljene. Verjamemo lahko, da na fotografiji predstavljenem primeru in posamezniku ne gre le za vprašanje kontinuitete nošenja zvezde, ampak tudi za kazanje veličine njene prebarvanosti. Podobno preobrazbo so pri janičarjih redno preverjali, ali pa so sami skrbeli za njeno potrditev v praksi.

Kje sta bila avtor zapisa in intervjuvanec kot pionirčka in mladinca bivšega sistema sama dobro vesta. Tako kot, ali sta zaradi tega imela dobro službo in koristi ter bonitete. Verjamemo, da se g. Krkovič spomni, takrat je bil že polnoleten, kako je kot pripadnik TO nosil rdečo zvezdo in korakal na čelu ešalona teritorialcev na zadnji paradi jugoslovanskega totalitarnega režima v Beogradu. Tega se ne more sramovati, ne odpovedati. Dejanja tudi ni možno potvarjati, pa še potrebno ni. Ali pač, blatenje slovenske Teritorialne obrambe in zmerjanje s kontinuiteto se počne prav zaradi tega.           

                                                                                     Mitja Jankovič

                                                                                   generalni sekretar

Pripis avtorja intervjuja z brigadirjem Tonetom Krkovičem: Eno je odgovor oziroma zahtevek za popravek. Gre zgolj za en napačen podatek, ki pa dejstva ne spremeni in sicer, generalska kasta Milana Kučana se je dobila leta 2016 in ne leta 2017, kakor je v svojem odgovoru napačno navedel brigadni general Tone Krkovič. Dejstvo je, da je ZVVS na čelu z generalom Lipičem, ki mu je bil Tone Krkovič v času osamosvojitvene vojne 1991 tudi nadrejen, decembra  leta 2013 “izdajalsko” obrnila hrbet, ko je kot svečani govorec nastopil na odkritju pomnika vsem, ponavljam vsem osamosvojiteljem!

Kje sva bila s Tonetom Krkovičem kot pionirčka in mladinca, se sprašuje Lipičev generalni sekretar Jankovič? Kaj vas pa to briga, dobro, da me niste vprašali, kje sem bil kot ciciban! Zato mi je pod častjo, da vas pobaram, kje pa ste bili vi v tistih časih, in kakšne bonitete ste imeli, ki jih očitate meni in generalu Krkoviču!? Morate pa biti težek jugonostalgik, če se vam kolca po službah, koristih in bonitetah prejšnjega režima?!

Boris Cipot

odgovorni urednik https://vfokusu.com/

Mogoče vam bo všeč