Dogodki in prireditvekoronavirusSlovenijaV fokusuZdravjeŽivljenje

Od danes (7.1.2022) le 7.dnevna karantena

Na novinarski konferenci (7.1.2022) o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager in podala nekaj pojasnil glede sprememb na področju karanten.

Nuška Čakš Jager za govornico
Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager | Avtor Urad Vlade RS za komuniciranje

V svetu število okužb narašča: okuženih je že več kot 290 milijonov oseb, umrlo jih je več kot 5 milijonov. Najvišja incidenca je še vedno v Evropi, razmere se poslabšujejo tudi v Afriki.

Od 31. decembra do včeraj je bilo v Evropski uniji sicer skoraj 60 milijonov potrjenih primerov okužb s koronavirusom, od tega so zabeležili skoraj milijon smrti. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pri nas znaša 1348, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 2667, kažejo podatki NIJZ.

Čakš Jager je povedala, da je po oceni Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) zelo ogroženih kar 22 držav v EU, Slovenija sodi med srednje ogrožene.

Kar se tiče starosti okuženih oseb v Sloveniji, se je trend okužb izrazito obrnil proti mlajšim generacijam, kjer trenutno beležimo glavnino vseh potrjenih primerov, je povedala Čakš Jager. Najverjetnejša lokacija prenosa okužbe je po podatkih NIJZ skupno gospodinjstvo oz. družina, a anketiranci epidemiologom hkrati pogosto omenjajo tudi to, da ne vedo, kje so se okužili. Opozorila je na ogromen delež primerov z nič ali vsaj enim visokotveganim kontaktom, hkrati pa je pohvalila šolstvo, ki z doslednim izvajanjem testiranja omogoča določljivost lokacij visokotveganih stikov.

Od ponedeljka skrajšane karantene

Od ponedeljka bodo karantene trajale le še sedem in ne več deset dni, je dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ. Pojasnila je tudi pomembno razliko med karanteno in samoizolacijo. V izolacijo gre bolna oseba, postopek pa ji odredi osebni zdravnik. Karantena pa je ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visokotveganem stiku. »Epidemiologi želimo, da bi se osebe, ki zbolijo, čim bolj izolirale. Nošenje maske, razkuževanje in zadostna distanca najbolj omogočajo prekinitev verige kužnosti,« je še povedala. Če zbolite, tudi če z minimalnimi simptomi, ostanite doma, je pozvala javnost in spomnila, da je cepljenje še vedno najučinkovitejši ukrep.

Pred vremensko ugodnim koncem tedna je Maja Bratuša še enkrat pozvala javnost, naj spoštujejo ne le PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoj, temveč tudi vse ostale zaščitne ukrepe za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa.

vir: Ukom

 

 

Mogoče vam bo všeč