Dogodki in prireditveprometSlovenijaŽivljenje

Od 10. do 23. januarja poteka 14-dnevna preventivna akcija Varno brez telefona v prometu

Začenja se nacionalna akcija Varno brez telefona, ki jo tudi letos koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Od 10. do 23. januarja 2022 bomo policisti poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila.

Pozornost policije bo usmerjena tako v telefoniranje med vožnjo kot v (ne)uporabo varnostnih pasov

Policisti bomo preverjali sočasno uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer bomo pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev, kot so pešci in kolesarji. Raziskave namreč kažejo na zaskrbljujoč trend, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje. Ob tej priložnosti v Policiji skupaj z AVP pozivamo: “Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!”

Poleg tega pa bomo policisti v tem času ob svojem rednem delu poostreno nadzirali tudi, ali vozniki in potniki pravilno uporabljajo varnostne pasove in zadrževalne sisteme pri prevozu otrok, s čimer želimo povečati uporabo varnostnega pasu v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), v tovornih vozilih in v avtobusih ter zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljamo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas.

Mobitel naslovna by AVP izrez

Uporaba mobilnih telefonov je nevarna, saj do 23-krat poveča tveganje za nastanek prometne nesreče

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč, saj močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost bistveno zmanjšana v treh vidikih zaznavanja in upravljanja: vidnem, telesnem in miselnem, s čimer uporabnik ogroža sebe in vse druge udeležence prometa. Zmanjšuje se zbranost voznika in zmožnost za pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Podaljšuje se reakcijski čas (celo za 50 odstotkov kot pri vožnji v normalnih pogojih), vozniki pa ob uporabi mobilnih telefonov pogosto tudi povzročajo zastoje v prometu. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo, zaradi česar lahko voznik spregleda ključne informacije iz okolja, pomeni celo do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče!

Poleg preventivnih ukrepov tudi strožje kazni

V skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil po novem predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Warning sign 1085950 by Wolfgang van de Rydt from Pixabay.jpgPrenosni telefoni v rokah kolesarjev, skiroistov in pešcev, ki s tem ogrožajo sebe in druge

Med kršitelji sicer prevladujejo vozniki osebnih vozil, vendar pa je pogosta uporaba tudi med ostalimi udeleženci. Tako je na cestah videti veliko kolesarjev, ki upravljajo kolesa z eno roko, z drugo pa pritiskajo telefone k ušesom, ali pa vozijo s slušalkami za poslušanje glasbe. Podobno je s skiroisti. In nemalokrat lahko opazimo zamišljene pešce (ki se jih je zato že prijelo ime “zombi pešci”), kako s pogledom v mobilni telefon stopajo na prehode za pešce ali na kolesarsko stezo, ne da bi prej preverili, ali so to storili dovolj varno. Na agenciji ugotavljajo, da je pravočasnost in ustreznost reakcij pešca zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 odstotkov.

Kaj pa prostoročno telefoniranje? Tudi to ni varno, zato ga odsvetujemo

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, ki pa ga prav tako odsvetujemo, saj odvrača pozornost voznika in ni varno. Zato med vožnjo ne upravljajte s telefonom, ne pregledujte socialnih omrežij, si ne zapisujte opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh ter ne fotografirajte ali snemajte. Vožnja je namreč aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost! V primeru nujne uporabe mobilnega telefona se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom.

Več informacij, vključno s statističnimi podatki, v sporočilu Javne agencije RS za varnost prometa: Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu! 

Povezane vsebine

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

Varnostni pas rešuje življenja!

 

vir: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/112151-10-januarja-zacenjamo-14-dnevno-preventivno-akcijo-varno-brez-telefona-v-prometu

 

Mogoče vam bo všeč