Dogodki in prireditveizobraževanjepredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenijatehnologija

Dosežki predsedovanja na področju digitalizacije

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je na današnji novinarski konferenci orisal dosežke in napredek slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju digitalizacije. Minister je predsedovanje označil za izjemno uspešno, predvsem na področju varnega krmarjenja na spletu.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič na novinarski konferenci o uspehih predsedovanja na digitalnem področju.
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič na novinarski konferenci o uspehih predsedovanja na digitalnem področju. | Avtor Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje

“Sloveniji je v času predsedovanja Svetu Evropske unije uspelo doseči številne uspehe na digitalnem področju. Po številnih usklajevanjih smo na zasedanju novembrskega Sveta za konkurenčnost uspeli potrditi splošni pristop za besedilo Akta o digitalnih storitvah,” je uvodoma poudaril minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič ter sprejet akt označil kot ambiciozno reformo digitalnega prostora, ki uvaja celovit sklop novih pravil za posredniške digitalne platforme in njihove storitve s ciljem boljše zaščite potrošnikov pred nezakonitimi vsebinami, storitvami in izdelki.

V času bliskovitega razvoja posredniških platform smo lahko priča množičnim pojavom, kot so spletno nadlegovanje in sramotenje posameznikov, razširjanje neresničnih in zavajajočih informacij ter kibernetske grožnje. “Uredba zato uvaja načelo, da je vse, kar je nezakonito v fizičnem svetu, nezakonito tudi na spletu, kar pomeni, da bomo po spletu krmarili z enako gotovostjo, varnostjo in zaupanjem v spletne storitve in vsebine, kot to počnemo v fizičnem svetu,” je pojasnil minister Andrijanič. V tem duhu akt določa nove obveznosti za posredniške platforme in nove pravice za njihove uporabnike.

Ko gre za nezakonite vsebine, je posredniška platforma odgovorna za njihovo odstranjevanje, ko je o takšnih vsebinah obveščena. Uredba obravnava tudi vprašanje škodljivih, a zakonitih vsebin, kot je sovražni govor ter prepoveduje uporabo različnih metod zavajanja uporabnikov in zagotavlja večjo transparentnost oglaševanja. Oglasi bodo tako morali biti označeni na način, da bo uporabnik razumel, zakaj se mu določen oglas prikazuje in kdo je njegov plačnik.

 

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU je bila pomembna tudi politična razprava o digitalnih pravicah in načelih. “Vesel sem, da smo v okviru našega predsedovanja opravili tudi poglobljeno politično razpravo o digitalnih pravicah in načelih. Na podlagi te razprave, ki je potekala decembra v Bruslju, bo Evropska komisija oblikovala končen predlog deklaracije, ki jo bodo podpisale vse ključne evropske institucije,” je dejal Mark Boris Andrijanič in nadaljeval, da se s to deklaracijo želi zagotoviti trajnostno in varno digitalno preobrazbo, osredotočeno na človeka in evropske vrednote. Minister je na novinarski konferenci poudaril, da je ključen element znotraj digitalnih pravic svoboda izražanja, prost dostop do verodostojnih informacij, varstvo osebnih podatkov in zasebnosti ter univerzalni dostop do digitalnih veščin in gigabitnega interneta.

Kot predsedujoča država je 30. novembra 2021 Služba vlade za digitalno preobrazbo v sodelovanju z Atlantskim svetom in Centrom za evropsko prihodnost organizirala prvo ministrsko konferenco pobude Tri morja o digitalni preobrazbi, ki je bila posvečena razvoju enotnega digitalnega trga in čezatlantskemu povezovanju. Visoki predstavniki držav pobude Tri morja so predstavili dobre prakse, ki so usmerjene v spodbujanje in krepitev digitalnih veščin zlasti starejših uporabnikov spleta in usposabljanje učiteljev digitalnih veščin ter opozorili na potrebo po krepitvi evropske proizvodnje polprevodnikov in povečanju evropske digitalne suverenosti ter avtonomije. V razpravi so opozorili tud na vpliv novih tehnologij, predvsem priložnosti in izzive, ki jih prinaša umetna inteligenca ter se zavzeli za povečana vlaganja v digitalizacijo in tesnejše sodelovanje v regiji.

“Z našim predsedovanjem Svetu EU smo pokazali in dokazali, da je tudi manjša država lahko učinkovit in uspešen posrednik med državami članicami,” je ob koncu izpostavil minister ter se zahvalil odlični ekipi na Stalnem predstavništvu v Bruslju, ki je v veliki meri zaslužna za vse dosežene uspehe.

vir: https://www.gov.si/novice/2022-01-13-dosezki-predsedovanja-na-podrocju-digitalizacije/

 

Mogoče vam bo všeč