koronavirusSvetZdravje

Objavljeni simptomi, ki se lahko pojavijo po prejemu ruskega cepiva

Prebivalci Moskve, ki so se že začeli cepiti z ruskim cepivom proti kroni “Sputnik V”, prejmejo potrditev cepljenja in navodila za bolnika s seznamom simptomov, ki se lahko pojavijo po cepljenju, z nasveti, kako ravnati v takih primerih.

V navodilih je zapisano, da lahko vsak deseti državljan, cepljen s cepivom “Sputnik V”, občuti šibkost ali slabost. V večini ljudi cepljenje dobro prenaša in če pride do fizične šibkosti, ni razloga za skrb – gre za običajno individualno reakcijo organizma in enega od znakov tvorbe imunosti.

Tistim, ki imajo po cepljenju šibkost, splošno utrujenost in slabost, svetujemo, naj zmanjšajo telesno aktivnost in več počivajo. Navodila poudarjajo, da lahko 5,7 odstotka cepljenih doživi bolečine v kosteh, tresenje, glavobol ali temperaturo, višjo od 37 stopinj.

“Če je telesna temperatura nad 38 stopinj, je priporočljivo jemati tablete za zniževanje temperature in zdravila proti bolečinam (paracetamol ali ibuprofen), če pa je temperatura nad 39 stopinj in ne pade v štirih urah po zaužitju zdravila, se je treba obrniti na zdravnika” – je dodano v navodilih.

4,7 odstotka cepljenih ima na mestu cepljenja bolečino, srbenje, oteklino in rdečico. Zdravljenje praviloma ni potrebno, lahko pa jemljemo antialergijsko zdravilo za zmanjšanje otekline in nelagodja.

Eden in pol odstotkov cepljenih bolnikov ima lahko zamašen nos, izcedek iz nosu ali vneto grlo, zato svetujemo, naj pijejo veliko tekočine in uporabljajo pršilo za nos. Pri manj kot enem odstotku bolnikov lahko pride do pospeševanja pulza ali povečanega tlaka.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rusko podpredsednico vlade Tatjano Golikovo pozval, naj prihodnji teden začne množično cepljenje proti virusu korona. Cepivo “Sputnik V”, ki ga je Znanstvenoraziskovalni inštitut “Gamaleja” izdelal v sodelovanju z Ruskim skladom za neposredne naložbe, je 11. avgusta od ruskega ministrstva za zdravje prejelo potrdilo o registraciji, s čimer je postalo prvo registrirano cepivo proti koronavirusu na svetu.

Povzeto po: Avaz.ba

Avtor: L.S.

Next Article:

0 %
Copy link
Powered by Social Snap