Tone Kralj v svojem muzeju za nas
Dogodki in prireditvezanimivozgodovina

Obisk muzejske zbirke Toneta Kralja-za vse in vsakogar ki imajo razvit domovinski čut.

Tone Kralj ima nenavaden, nevsakdanji in nadvse imeniten muzej predmetov, redkih ali unikatnih predmetov, ki izhajajo iz  različnih zgodovinskih obdobij našega širšega okolja.  Vsekakor je treba poudariti,  da je tem muzeju na ogled, in  lahko mirne duše rečemo, največja zbirka položajnih oznak,  kjer občudujemo lahko znake in oznake  iz vojne za Slovenijo, pa kokarde, veliko zbirko gasilskih odlikovanj, številne uniforme od starejših  gasilskih, novejše iz vojne za Slovenijo; Pred očmi se odstirajo predmeti, za katere nisi vedel, da sploh obstajajo. Vojaški kovanci, orožje iz različnih obdobij, uniforme in drugi predmeti ki pričajo o času pa tudi o ljudeh ki so bili sestavni del   takratnega časa.

V svojem muzeju Tone Kralj, kot izjemno srčen in  ljubezniv gostitelj razlaga  o logiki razvrščanja  predmetov iz različnih zgodovinskih obdobij, od najstarejših, do srednjega veka, I. In II. svetovne vojne, vojaških kovancev, puščic, bajonetov in drugega orožja, pa zastav pa do današnjega dne(primer nedavno končane gasilske olimpijade v Celju kjer je delal kot prostovoljec).

Predmetov je toliko, da navsezadnje  kot obiskovalec ugotoviš, da so nekatera odlikovanja, ki si jih morda  videl na tej ali oni slovesnosti, del neke večje celote časa v katerem se pojavljajo. Da te različne celote Tone Kralj zbira formalno dobrih 15 let, kot sam meni,  dejansko pa jih  že iz otroških let in da so njegova zbirateljska strast, nenehno iskanje in poizvedovanje prinesli res veliko gradiva, ki ga seveda  skrbno popiše, razvrsti in mu najde prostor v svojem muzeju. Svoje zbirateljstvo šteje za svojo strast in z voljo  po nečem koristnem, ki bo na nek način naredilo zaznamek v času in o času v katerem je živel in še živi, ali kot v šali reče, za ene je dnevni ritual da gre na kavo ali na »takratkega«, zame je pa prva misel ko se začne sleherni  nov dan, da pomislim kaj lahko naredim koristnega  zase in predvsem za ljudi okrog sebe in za širšo okolico.

Članice  in člani Združenja za Vrednote slovenske osamosvojitve(VSO) iz občinskih odborov Celja in Laškega, so želeli videti čim več, s seboj so odnesli veliko več in še več kot so lahko pomislili.

Obiskovalci iz Celja in Laškega pred muzejem Toneta Kralja

Ko se pripravljaš za zaključek obiska šele ugotoviš, da je nujno potrebno obisk ponoviti, se še dodatno poglobiti. To kar je Tone Kralj, zbiralec iz Kašlja naredil,  ni mačji »kašelj«, je veliko več, verjemite mi!

Občudovanja vredno še bolj pa vašega, našega, mojega obiska, pa ne samo  enkrat!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč