Nekategorizirano

Ob tradicionalnem prednovoletnem sprejemu pri županu Bojanu Šrotu: »Celje je edinstveno mesto.«

In mnogo tega, če že ne skoraj vse, tudi  drži. To namreč, da je Celje v mnogo čem edinstveno mesto in okolje. Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je danes na tradicionalnem novoletnem sprejemu gostil celjske gospodarstvenike, predstavnike javnih zavodov in družb, mestne svetnike in svetnice, prejemnike najvišjih priznanj Mestne občine Celje in predstavnike medijskih hiš.

Bojan Šrot: »Vedeti, videti, znati, hoteti, misliti dobro … Vse to in še kaj so lastnosti uspešnih ljudi. Ljudi, kakršni s se danes zbrali v čudovitem ambientu prekrasne dvorani celjskega Narodnega doma. Jaz si želim, da bi te lastnosti imelo čim več Celjank in Celjanov, kajti več kot bo med nami uspešnih posameznikov, uspešnih institucij, bolj bomo uspešni kot celota«.

Da se z gotovostjo  povedati, obenem  pa  je težko izpodbijati to, da je  za Celjsko mestno občino nadpovprečno leto,  v katerem je mestu in v mestu  se je dalo narediti  veliko stvari, cela vrsta odličnih projektov se še v  realizaciji. Lahko se pohvalijo, da so med vsemi mestnimi občinami druga najuspešnejša po kriteriju črpanja evropskih sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb.« Je ena od redkih če že ne edina, ki gre tako daleč naprej v svoji viziji da kot mesto in občina z  dobrimi 50 tisoč prebivalci ima infrastrukturo in dosežke za mesta z 200 tisoč prebivalci.

Župan je spomnil na nekatere najpomembnejše projekte, ki so zaznamovali minulo leto. Mnogo je stvari o katerih smo med letom  poročali, veseli bomo tudi vseh pozitivnih stvari n premikov na bolje. Celje je edinstveno mesto. Je lepo, je lepo urejeno, ima bogato kulturno dediščino in v njem živijo delovni, ustvarjalni, inovativni ter prijazni in gostoljubni ljudje. Celje je tudi mesto številnih presežkov in priložnosti, ki čakajo na to, da jih kdo izkoristi. Smo edino slovensko mesto, ki je dobilo nagrado Europa Nostra za ohranjanje kulturne dediščine na področju konservatorstva, imamo največje pokrito arheološko razstavišče v Sloveniji, smo mesto, ki ima največ javnih stanovanj na prebivalca, največ športnih površin na prebivalca.

Seveda se pa najdejo tudi dežurni »pljuvatorji« in zapriseženci črnogledosti na vse kar se dogaja, najrajši pa strašijo z nebulozami ki po nepotrebnem  vznemirjajo Celjanke in Celjane. Če tudi je kaj res od tega kot je onesnaženost , pa je daleč od tega in od razmer in načina kako to spuščajo v javnost z namenom spodkopavanja reda in početij  ki so vsekakor tudi  v smeri reševanja nečesa naj aludirajo ti ekološki »apokaliptični» jezdeci.  Takšen »model«, ki bo rekel, da smo najbolj onesnaženo mesto v Sloveniji, če ne na svetu in širše, čeprav ne vem po katerih kriterijih in katerih merilih.

Vedno se bo našel in se je našel primerek, ki je pripravljen za pet minut medijske pozornosti z neprikritim užitkov primerjati Celje s Černobilom, ne zavedajoč se pri tem, kakšno nepopravljivo škodo s tem povzroča ljudem, ki tukaj živijo in delajo, pri čemer takšne izjave v ničemer ne pripomorejo k izboljšanju okolja in kvalitete življenja v mestu. »Celje je zagotovo tisto slovensko mesto ali celo slovenska občina, ki je ravno na področju varovanja, izboljšanja okolja naredilo največ. To je merljivo z različnimi podatki, kvantitativnimi podatki, je pa res, da tega teka na dolge proge nismo vsi začeli z iste štartne pozicije.« je še dodal Šrot. Celje je knežje mesto ki je eno in edinstveno z vsemi svojimi pritiklinami  na vseh področjih kot so: kultura, šport, kulturno zgodovinsko. Odprti v svet v vseh ozirih. Takšni i kot smo  mi, Celjanke in Celjani.

							Tudi kulturni program je poseben, drugačen, pester, odličen četudi ga že  22. leto zapored pripravlja Igor Jelen – Iggy, Celjan in lastnik Plesnega Teatra Igen. Program so sooblikovali Mladinski simfonični orkester Glasbene šole Celje z maestrom Matjažem Brežnikom, pianist Georg Krajnc, solista Željka Predojević in Boštjan Korošec, solistka SNG Opera balet Maribor Tijuana Križman Hudernik in plesalka Plesnega teatra Igen Eva Janković.

Naj tako ostane na vseh področjih, da je Celje edinstveno, edino, knežje mesto!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč