Nekategorizirano

Ob svetovnem dnevu hrane EU poslanec Franc Bogovič izpostavil nujo odprave podhranjenosti in prekomerne debelosti otrok

Bruselj, 16. oktober 2019 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) ob današnji obeležitvi Svetovnega dneva hrane izpostavlja nujo po odpravljanju tako podhranjenosti otrok kot nezdravih prehrambnih navad pri otrocih in mladostnikih, ki vodijo v debelost. Njegova celotna poslanica je podana v nadaljevanju:

“Poleg vode je hrana osnova za naše življenje. Ni pa nujno, da je vsa hrana tudi osnova za zdravo življenje. Daleč od tega. Če želimo živeti zdravo, mora biti naš jedilnik čimbolj raznolik in vključevati vse vrste zdravih hranil, tako živalskega kot rastlinskega izvora, poleg vsega ostalega. Žal pa dandanes število ljudi z nezdravim načinom življenja strmo narašča. Če to na nek način še lahko razumemo pri populaciji odraslih ljudi, ki so sami odgovorni za posledice svojih (slabih in nezdravih) odločitev, pa je to toliko bolj težko razumeti pri otrocih in mladostnikih, za način prehranjevanja katerih so odgovorni njihovi starši. Trendi so namreč zaskrbljujoči. Debelost pri otrocih in mladostnikih med 5. in 19. letom starosti se je v zadnjih 20 letih praktično podvojila. Po podatkih UNICEF-a je zaradi posledic nezdravih prehrambnih navad skoraj 20 % otrok in mladostnikov po svetu predebelih, medtem ko je na drugi strani okrog 540 milijonov otrok, mlajših od 5 let, podhranjenih. Milijoni otrok po svetu jedo bodisi premalo hrane, bodisi preveč nezdrave hrane, zato morajo predvsem nacionalni prehrambni sistemi postaviti prehrano otrok in mladostnikov v središče svojih aktivnosti. Izboljšati je treba predvsem dostopnost do zdrave in lokalno pridelane hrane ter okrepiti izobraževalno aktivnost te populacije glede zdrave oz. nezdrave hrane.
 
S predstavniki Organizacije za kmetijstvo in hrano pri Združenih narodih (FAO) sem zato že pričel z aktivnostmi, v okviru katerih bi prenesli idejo Pametnih vasi tudi v države v razvoju, predvsem v Afriki, in jim tako pomagali z vzpostavljanjem pogojev za ohranjanje življenja na podeželju, da bodo znali sami pridelati dovolj hrane za svoje preživetje in tako krepiti lokalne prehrambne verige, ter s tem tudi ostajali na svojem podeželju.  
 
Prekomerno izseljevanje s podeželja v mesta je namreč eden ključnih razlogov za podhranjenost otrok, ki tam večinoma životarijo in se prehranjujejo s ceneno pridelano hrano dvomljivega izvora in kakovosti, do kateri imajo dostop v teh mestih. V kolikor sploh imajo dostop do nje, seveda.”

Mogoče vam bo všeč