Nekategorizirano

Ob robu Blejskega foruma dvostranski pogovori Janeza Janše s predsedniki vlad

Premier Janez Janša se danes udeležuje 15. Blejskega strateškega foruma, ki ga bo letos obiskalo in na njem z razpravo sodelovalo osem voditeljev držav v regiji, šest zunanjih ministrov, visoki zunanjepolitični predstavnik EU in številni drugi pomembni gosti.

Premier je današnja bilateralna srečanja ob robu Blejskega strateškega foruma pričel s pogovorom s poljskim predsednikom vlade Mateuszem Morawieckim. Pogovori so potekali predvsem o sodelovanju med državama in priložnostih ter izzivih v času koronavirusne krize.

Predsednik vlade Janez Janša je poljskemu predsedniku vlade ob zaključku srečanja predal listino in spominski znak za požrtvovalnost v boju proti COVID-19 in se ob tem poljskemu narodu zahvalil za vso pomoč v času koronavirusne krize. Slovenska vojska je namreč z vojaško zdravstveno enoto poljske vojske izmenjevala strokovna stališča ter izkušnje pri obvladovanju koronavirusne krize, državi pa sta dobro sodelovali tudi pri vračanju državljanov v domovino.

				Pogovori Janša Plenković			Pogovori Janša Plenković

Predsednik vlade Janez Janša se je po razpravi voditeljev na Blejskem strateškem forumu sestal s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovičem. Sogovornika sta spregovorila predvsem o medsosedskem sodelovanju in ukrepih zoper epidemijo koronavirusa.

Predsednik vlade Janez Janša se je po srečanju s hrvaškim predsednikom vlade sestal tudi z bolgarskim premierjem Bojkom Borissovim, ki je bil prav tako eden izmed razpravljalcev na panelu voditeljev na Blejskem strateškem forumu. Glavne teme pogovora z bolgarskim predsednikom vlade so bile povezane s pandemsko situacijo na balkanskem polotoku, dotaknila pa sta se tudi nekaterih aktualnih evropskih tem.  

				Janez Janša v družbi Andreja Plenkovića, Viktorja Orbana in Andreja Babiša			Janez Janša v družbi Andreja Plenkovića, Viktorja Orbana in Andreja Babiša

Po delovnem kosilu, ki ga je premier Janez Janša gostil za madžarskega, hrvaškega in češkega predsednika vlade, se je premier posebej srečal s češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem. Slovenski in češki premier sta v pogovorih spregovorila predvsem o soočanju obeh držav s koronavirusom, prav tako pa sta spregovorila o tej temi na širši, evropski ravni. V pogovorih sta izpostavila tesne politične in gospodarske odnose med državama.

Ob koncu srečanja je premier Janez Janša češkemu predsedniku vlade Andreju Babišu predal listino in spominski znak za požrtvovalnost v boju proti COVID-19 in se ob tem zahvalil za vso nesebično pomoč, ki jo je Češka nudila Sloveniji v izjemno težkih časih. Prijatelji Čehi so nam v prvem valu epidemije s koronavirusom, ko je primanjkovalo medicinske in zaščitne opreme, poslali milijon kirurških mask in 200.000 mask FFP2.

V nadaljevanju dneva je predsednik vlade Janez Janša v pogovoru s posebnim predstavnikom EU za dialog Beograd – Priština in druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Miroslavom Lajčakom spregovoril o politični situaciji na Zahodnem Balkanu s poudarkom na dialogu Beograd – Priština in položaju v BiH, z visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Josepom Borrellom pa o aktualnih zunanjepolitičnih temah mednarodne skupnosti.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je sicer včeraj že sestal s srbskim predsednikom republike Aleksandrom Vučićem. Sogovornika sta izmenjala stališča o razmerah v regiji Zahodnega Balkana in situaciji, povezani s pandemijo Covid-19, spregovorila pa sta tudi o drugih aktualnih bilateralnih temah. Srbski predsednik republike bo jutri skupaj s slovenskim premierjem sodeloval na panelu voditeljev na 15. blejskem strateškem forumu, kjer bo govora o Evropi po Brexitu in pandemiji koronavirusa.

Mogoče vam bo všeč