Nekategorizirano

Ob kaosu v MZ je vprašanje časa, kdaj bomo v Sloveniji imeli prvi primer okužbe s koronavirusom. Ovržen sum v Celju

Vse bolj očitno je, da je Šarčeva vlada v odhajanju na celi črti popolnoma odpovedala pri sprejemanju ustreznih preventivnih zaščitnih ukrepov pred koronavirusom, ki se je razbohotil tudi v Italiji v neposredni bližini slovenske meje. Skoraj teden dni se je zdravstveni minister Šabeder skrival pred javnostjo in strokovnimi krogi, z današjim nastopom pa dokazal, da sodi med najmanj sposobne na ministrstvu za zdravje. Po eni strani sicer priznava, da se bomo s  koronavirusom slej ko prej soočili tudi v Sloveniji, vendar da ni razlogov za preplah in paniko, ker da smo nanj pripravljeni in da naj bi bili sprejeti vsi potrebni preventivni ukrepi.

Kakšna notorična laž iz ust ministra, odgovornga za zdravje slovenske popuacije. Najbolj so ga na laž v naslednjem hipu po njegovi pomirjujoči izjavi postavili prav zdravniki.  V Zdravniški zbornici, torej cehovski organizaciji slovenskih zdravnikov, so javnost obvestili, da od pristojnih sploh doslej še niso dobili nobenih informacij, kako postopati v primeru morebitne okužbe s koronavirusom. Zjutraj so iz Zbornice na ministrstvo za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) naslovili pismo z jasnim opozorilom, da številni zdravniki na primarni ravni niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku z virusom. Zanima jih tudi, kakšna je razpoložljivost osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce .Še huje je spoznanje, da v lekarnah ni mogoče dobiti varnostnih zaščitnih mask.

Če prej niste razumeli, da bivši direktor hortikulturnega podjetja ne more voditi univerzitetne bolnišnice UKC Ljubljana in ministrstva za zdravje in da to lahko pomeni le katastrofo, boste po uničenih treh strokah in NIOSB, morda vendarle ob prihajoči epidemiji SARS-CoV-2,” se je na neodzivnost in očitno nesposobnost zdravstvenega ministra Šabedra odzval dr. Blaž Mrevlje.

 							 Danes so se po družbnih omrežjih razširile govorice, da naj bi v Splošno bolnišnico Celje sprejeli bolnika s sumom na koronavirus. V Splošni bolnišnici Celje so na vprašanje sodelavca spletnega časopisa VFOKUSU.COM V.K. Tegova to sprva  zanikali, nato pa nam je strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar pritrdil, da so pred dnevi že opravili eno testiranje na sum za koronavirus pri eni osebi in sum ovrgli. Danes še  čakajo rezultate drugega testiranja. Ali gre za naša državljana, ki sta bivala v tujini ali za tujega državljana, ki je prišel v Slovenijo, v bolnišnici ne govorijo ne povedo natančno. 

Sicer pa po poročanju italijanskih oblasti se je v Italiji  število okuženih s koronavirusom danes povzpelo na 229. Zahodna soseda je tako postala tretja država na svetu z največ okuženimi osebami. Šest bolnikov je že umrlo.  

Italijanska vlada je zaradi širjenja novega koronavirusa za torek v Rimu sklicala sestanek ministrov sosednjih držav, med njimi bo tudi slovenski Aleš Šabeder. Kot je danes na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, se bodo pogovarjali o nadaljnjih ukrepih v zvezi z novim koronavirusom.

Tudi naši južni sosedje Hrvati so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v italijanskih deželah Benečija in Lombardija. V Zagrebu so danes napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

Mogoče vam bo všeč