Sajenje medovitih dreves v Celju(foto: Rok Deželak)
Dogodki in prireditveLokalnonaravaSlovenijaZdravje

Ob dnevu sajenja medovitih rastlin: »V Medlogu posadili 25 dreves«

Mestna občina Celje se je tudi letos na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pridružila dnevu sajenja medovitih rastlin (25. marec). Ob železniški progi med zahodno obvoznico in zaključkom Ljubljanske ceste v Medlogu smo posadili 25 dreves.

Jutranjemu delu Javnega podjetja Zelenice sta se pridružila župan Mestne občine Celje Matija Kovač in predsednik Čebelarskega društva Henrik Peternel Celje Gorazd Gradišnik.

 

Župan Matija Kovač, ki se je udeležil in posadil medovito drevo, je menil,  da slovenski čebelarji z dnevom sajenja medovitih rastlin naslavljajo pomembno globalno temo. Dan sajenja medovitih rastlin je prvi konkretni projekt v Evropski uniji, ki bo pripomogel k ciljem EU, da do leta 2030 posadimo 3 milijarde novih dreves. Čebelarska zveza Slovenije pa s tem projektom zasleduje cilj, da v Sloveniji do leta 2030 posadimo 2 milijona medovitih rastlin.

foto: Rok Deželak

V Medlogu  so včeraj zasadili naslednje vrste: divja češnja, lipa, lipovec, gorski javor, mali jesen in ostrolistni javor. V mestnem okolju imajo drevesa naravovarstveno, ekološko, kulturno, zgodovinsko, znanstveno in  vzgojno–izobraževalno  vrednost. Drevje vpliva na mikroklimo, blaži hrup, zadržuje dež, proizvaja kisik in ustvarja protivetrno zaščito. Drevesne krošnje blažijo vplive škodljivega sončnega sevanja, ozona in drugih škodljivih delcev v zraku. Nenazadnje so drevesa življenjsko okolje različnih živalskih vrst.

Slovenski čebelarji se zelo dobro zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo čebele in ostali opraševalci. Že vrsto let čebelarji spodbujajo sajenje medovitih rastlin v slovenskih občinah. V Celju smo ponosni, da imamo čebelarsko društvo s skoraj 150-letno tradicijo, Čebelarsko društvo Henrik Peternel Celje.

Tudi o možnosti postavitve mestnega čebelnjaka je tekla beseda.  Pravilno, potrebno, smotrno.

Vane T. Costa

Vir: moc&vtc

Foto: Rok Deželak

 

Mogoče vam bo všeč