Janez Janša v Ukrajini pri Denisu Šmihalu, predsedniku Ukrajinske vlade.(foto: twitter)
EvropaSlovenijavojna območjaZunanja politika

Janez Janša obiskal Kijev. Stanje še vedno resno. »Pomagajmo Ukrajini«!

Predsednik SDS Janez Janša je včeraj  obiskal Kijev ter  se je srečal s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Kot je zapisal  na Twitterju, je šlo za “prijateljsko srečanje” v ukrajinski prestolnici, ki jo je kot tedanji predsednik vlade obiskal skupaj s premierjema Poljske in Češke marca lani, kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino.

“Po letu dni spet prijateljsko srečanje v Kijevu s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Ukrajina je danes mnogo močnejša, podpora svobodnega sveta pa bistveno večja kot v temnih dneh marca 2022 takoj po brutalni ruski agresiji,” je Janša zapisal v tvitu, zapis pa pospremil s fotografijo, na kateri se rokuje s Šmihalom.

 

“Pomoč Ukrajini še vedno mnogo premajhna in prepočasna, zamude pa se žal plačujejo s človeškimi življenji”. “Boj Ukrajincev proti ruskemu agresorju je boj dobrega zoper zlo, ki ogroža varnost celotnega kontinenta in širše,” meni Janša.

Še vedno preveč konformistična Evropa, počasno dogovarjanje o pomoči, vmes, kljub trdni obrambi Ukrajine, še več uničenih ukrajinskih mest, več nasilno prekinjenih življenj, prikrajšanih srečnih otroštev, ljubezni, naprednih in uspešnih poslovnih karier. Več odločnosti za pomoč bi moralo biti.

Pomoč  Ukrajini še vedno potrebna in nujna!

Znano je širnemu svetu, da je Janša  kot predsednik vlade sredi marca lani, kmalu po začetku ruske agresije proti Ukrajini, s premierjema Poljske in Češke, Mateuszem Morawieckim in Petrom Fialo, obiskal Kijev, da bi izrazil podporo napadeni državi. V delegaciji je bil tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. V Kijevu jih je sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se jim je zahvalil za izraženo podporo.

Dolgo zatem nihče. Po tem so začeli ostali politiki in predstavniki »snovati« načrte kako tudi z fizično prisotnostjo dokazati in pokazati, da  podpirajo pravični boj za obrambo suverenosti in celovitosti države Ukrajine.

Otroška risba pove veliko (foto.twitter)

 

Takrat so trije premierji  kot prvi tuji voditelji po začetku ruske invazije 24. februarja lani obiskali ukrajinsko prestolnico. Kasneje so jim sledili tudi drugi tuji voditelji, pa tudi več slovenskih vladnih predstavnikov.

Trenutna »invertebrata« slovenska  zunanja politika

Sedanja, vladajoča vladna posadka, načelno, bolj akademsko izraža podporo, poziva h humanosti v  konfliktu, ki to ni in težko da bo  ob agresorski Rusiji. Še večji dvom v iskrenost slovenske zunanje politike in njenih  izvajalcev vnaša sočasni obstoj  dveh politik Slovenije do Ukrajine. Ena je načelna pro evropska, druga   pa za domačo notranjo politično rabo pa skorajda pro ruska.

Le na način kot je bilo to prej,  ko je bil premier Janša, je lahko slovenska politika do Ukrajine konsistentna. V tem času pa zamujamo veliko  v zunanji politiki in na splošno.

Vane T. Costa

Vir: twitter&vtc

Foto: twitter

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa