Nekategorizirano

Ob 70 letnici SVZ Hrastovec

Včeraj je minilo 70-let od ustanovitve Socialno varstvenega zavoda Hrastovec (SVZ Hrastovec). Osrednja slovesnost ob jubileju z naslovom “Različnost nas bogati” je danes dopoldan potekala v Viteški dvorani gradu Hrastovec. Zbrane so pozdravili direktorica SVZ Hrastovec mag. Andreja Raduha, ki je poudarila, da si v zavodu prizadevajo stanovalcem ustvarjati prijetno, toplo in domače okolje, hkrati pa jih spodbujati, da po svojih zmožnostih izkoristijo življenjske priložnosti. Predsednik sveta SVZ Hrastovec Mihael Cigler, se je v nagovoru zahvalil predsedniku Pahorju za dolgoletno podporo, saj je bil prav on pobudnik sprememb zakonodaje na področju duševnega zdravja. S tem je Slovenija ohranila status države, ki spoštuje tudi človekove pravice tistih, ki živijo ali so nastanjeni v zavodih, kot je SVZ Hrastovec. 

Župan Občina Lenart mag. Janez Kramberger, je izpostavil dobro sodelovanje z zavodom in vsem čestital ob jubileju in izrazil zadovoljstvo, da so stanovalci v lokalnem okolju dobro sprejeti.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je spomnil vtisov s svojega prvega obiska v Hrastovcu, leta 1974. Takrat je prišel z mamo obiskat teto, ki je bila v varstvu v zavodu, kjer so jo kljub slabim bivalnim pogojem sprejeli pridni in dobri ljudje z velikim srcem, kar ju je z mamo pomirjalo. “To, kar sem takrat videl, me je kot otroka pretreslo. Bil sem žalosten, teto sem imel rad, kljub temu, da je bila posebna,” je dejal predsednik Pahor. V nadaljevanju nagovora je predsednik Pahor poudaril napredek znanosti in stroke, ki je v družbi spreminjal odnos do oseb z motnjami v duševnem razvoju: “Naša edina naloga je, da z razlikami v družbi živimo, jih sprejemamo, in se trudimo vsakomur omogočiti, da živi svoje življenje polno in po svojih najboljših zmožnostih. Ne glede na to, kako drugačni smo – vsakdo mora pod skupnim soncem poiskati svoj kanček svobode in pozornosti zase,” je govor sklenil predsednik republike, se strokovnemu osebju v SVZ Hrastovec zahvalil za dosedanje delo in zaželel vse dobro za naprej.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob koncu prireditve skupaj z direktorico SVZ Hrastovec mag. Andrejo Raduha in predstavnico stanovalcev Stanko Ačko na grajskem dvorišču posadil drevo upanja.

Stanka Ačko je ob tej priložnosti prebrala sporočilo slovenski družbi, ki je temeljila na izkušnjah stanovalcev. Nastala je združitvijo več prispevkov stanovalcev na temo “Drugačnost nas bogati” v okviru projekta “Vključujemo in aktiviramo”, ki ga v zavodu izvajajo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS. Končno verzijo je oblikovala pesnica Kristina Kočan.

Mogoče vam bo všeč