Nekategorizirano

Ob 27. septembru, svetovnem dnevu turizma

Vse od leta 1980  se 27. septembra praznuje svetovni dan turizma.  Namen praznovanja je osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote. Letos se svetovni dan turizma v skladu z odločitvijo generalne skupščine Svetovne turistične organizacije (UNWTO) odvija pod delovnim naslovom Trajnostni turizem – orodje za razvoj. V Sloveniji smo lahko ponosni na zavidljive rezultate na področju trajnostnega razvoja turizma, so v sporočilu za javnost zapisali na Slovenski turistični organizaciji. V Slovenji velja turizem za enega najpomembnejših strateških sektorjev, ki ustvarja nova delovna mesta in omogoča bolj uravnotežen regionalni razvoj. 


				Lendava - Bogračfest

Kot so v STO ob svetovnem dnevu turizma zapisali v sporočilu za javnost,  že od leta 2009 uspešno sodelujejo v evropskem projektu EDEN (Evropska destinacija odličnosti). Plod tega je že šest nagrajenih destinacij odličnosti in večje število finalistk. STO finančno podpira uvedbo okoljskih znakov za turistične nastanitve, z organizacijo delavnic, seminarjev in konferenc pa izobražujejo in informirajo o trajnostnih modelih razvoja in odgovornem turizmu,  že dve leti pa izvajajo certifikacijsko shemo Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST). Trenutno je vanjo vključenih  23 destinacij z znakom Slovenia Green Destination, 14 ponudnikov Slovenia Green Accommodation, 3 parki Slovenia Green Park in 2 agenciji Slovenia Green Travel Agency. ZSST pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom nudi konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja in to zeleno delovanje tudi promovira.


				Bovec

Zato tudi ne preseneča, da si je lani po kriterijih Global Green Destinations Slovenija kot prva  pridobila naziv prva Zelena država na svetu, poleg tega pa prejela prestižno nagrado National Geographic World Legacy  Destination Leadership za spodbujanje trajnostnega turizma.


				Maja Pak STO

»Danes se bolj kot kadar koli prej kaže potreba po trajnostnem razvoju, odličnem upravljanju destinacij in ozaveščanju turistov o okolju prijaznih načinih potovanja. Mnogi gostje že potujejo z mislijo na trajnostno in si želijo avtentičnih, edinstvenih doživetij v stiku z naravo. Slovenski turizem ima tu velike priložnosti. Trajnostni turizem je postavljen v jedro aktivnosti tako Slovenske turistične organizacije kot velikega dela slovenskega turističnega gospodarstva; naši projekti, kot je Zelena shema slovenskega turizma, so postali primeri dobre prakse na globalni ravni. Priložnost in prihodnost našega turizma vidim v nadaljnjem razvoju trajnostnih inovativnih butičnih produktov visoke dodane vrednosti,« izpostavlja direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak.  


				Koper

Zato bo STO tudi v prihodnje bomo stopal po poti trajnostnega razvoja turizma, kajti to je edina sprejemljiva smer razvoja slovenskega turizma v najbolj trajnostno destinacijo na svetu. »Slovenija je zelena, aktivna in zdrava destinacija za 5 – zvezdična doživetja. Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 temu dodaja novo vizijo razvoja slovenskega turizma: Slovenija je zelena butična globalna destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja, notranji mir in osebne  koristi,« so v STO še zapisali v sporočilu za javnost.

Podatki, ki jih je objavila STA, pritrjujejo napovedim o letošnji rekordni beri slovenskega turizma.V Slovenijo so lani v nastanitvenih objektih zabeležili 11,2 milijona turističnih prenočitev, kar je za 26 odstotkov več, kot leta 2010. Kot je sporočil državni statistični urad, se je število prihodov turistov v tej primerjavi povečalo za 62 odstotkov na več kot tri milijone.

V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta našteli skoraj 6,7 milijona prenočitev turistov, kar je 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Število prihodov turistov se je od začetka leta do konca julija dvignilo za 15 odstotkov na 2,6 milijona.

Mogoče vam bo všeč