Nekategorizirano

Ob 1. svetovnem dnevu čebel

Bruselj, 15. maj 2018 (NSi/SLS, EPP) – Na pobudo evropskih poslancev Lojzeta Peterleta (NSi/EPP) in Franca Bogoviča (SLS/EPP) so danes v Evropskem parlamentu v Bruslju obeležili 1. svetovni dan čebel. Zajtrka, za katerega so med darovali slovenski čebelarji, so se udeležili evropski poslanci, predstavniki Evropske komisije, prisotne pa je nagovoril tudi slovenski veleposlanik v Kraljevini Belgiji dr. Rado Genorio.

»Razglasitev svetovnega dneva čebel je izjemen dosežek slovenskih čebelarjev in tudi slovenske diplomacije. Namen tega dneva je širjenje ozaveščenosti o čebelah in iskanju njim naklonjenih rešitev širom celega sveta,« sta poudarila Peterle in Bogovič.

»Čebele nas povezujejo, to smo evropski poslanci dokazali že večkrat,” je dodal Peterle in izpostavil ogroženost čebel: “Vemo, da čebele ne umirajo same. Ko so ogrožene čebele, so ogrožene tudi druge vrste. Ko gre za čebele, gre tudi za preživetje človeka. Brez čebel ni prihodnosti.”

Peterletu se zato zdi pomembno, da vsi opravimo svojo nalogo. Svetovni dan čebel bo po njegovih besedah primogel k večji ozaveščenosti o pomenu čebel, čemur morajo slediti tudi politični odločevalci. “Prihodnja evropska finančna perspektiva se ne sme zaključiti kot običajno, ampak mora odražati nove koncepte in integralne razvojne strategije. Umiranje čebeljih družin, ki je v nekaterih državah skoraj 40-odstotno, je treba razumeti kot poziv k skupnemu delu. Na Kitajskem čebele pri opraševanju zamenjujejo že kar ljudje, v ZDA so pred kratkim v ta namen patentirali čebelje mini-drone. Gre za zelo omejene rešitve,” je prepričan Peterle. “Edina prava in trajna rešiev je zdravo okolje za čebele. To pa pomeni, da moramo spremeniti naš način pridelave hrane oziroma razvojno paradigmo,” je še opozoril.

»Upam, da bo praznovanje svetovnega dneva čebel v Evropskem parlamentu postala vsakoletna tradicija. Čebele, poleg osnovne dejavnosti pridobivanja medu, skrbijo za opraševanje, s čimer neposredno vplivajo na pridelavo hrane. Čebele prav tako pomagajo pri ohranjevanju biotske raznovrstnosti v okolju ter so kot takšne indikator stanja v naravi. Kot pridelovalec jabolk v svoj sadovnjak v času cvetenja vsako leto postavim 10 panjev čebel, saj je prisotnost čebel med cvetenjem zagotovilo za dober pridelek,« je dejal Bogovič.

Bogovič je ob tem tudi spomnil, da je Evropski parlament letos marca sprejel resolucijo o čebelarstvu v EU, v kateri »smo Komisijo in države članice EU pozvali k pripravi učinkovite, obsežne in dolgoročne strategije EU za izboljšanje zdravja čebel, krepitvi boja proti umiranju čebel, ukrepanju proti ponaredkom na trgu z medom ter tudi k povečanju financiranja nacionalnih čebelarskih programov iz proračuna EU za 50 %.«

Slovesnosti ob 1. obeležitvi svetovnega dneva čebel bodo potekale med 18. in 20. majem 2018, v Žirovnici, Višnji Gori in Brdu pri Kranju, vrhunec praznovanja pa bo osrednja proslava ob Svetovnem dnevu čebel v nedeljo, 20. maja 2018, ki bo potekala pod pokroviteljstvom g. Boruta Pahorja, predsednika Republike Slovenije.

 

Mogoče vam bo všeč