Evropa

O »brezčasni« tehniki in katastrofalnih posledic požarov v Makedoniji.

 

Ves teden po Makedoniji divjajo gozdni požari, ki pa zaradi razsežnosti ogrožajo tudi naselja, pa ne samo tista, ki so v neposredni bližini velikih gozdnih površin ampak tudi večja urbana  naselja.

V preteklih dneh so požari  delali in še delajo nepopravljivo škodo nad gozdovi in drugem premoženjem makedonskih državljanov, pretežno v vzhodnih delih države. Gorelo je v okolici Kočanov, še vedno gori v mestih ob makedonsko-bolgarski meji, Berovo in Delčevo ter v  širši Maleševski regiji. Sporadično tudi v drugih delih države.

 

Na poziv na pomoč iz drugih držav v bližini in  iz ostalih delov srednje in  jugovzhodne Evrope so se že odzvali Slovenija z konvojem 16 vozil in  47 gasilcev za čas enega tedna da pomagajo pri ustavitvi  širjenja požarov ter drugih posledic pred nadaljnjim uničenjem. Prav tako se je odzvala Avstrija, Srbija in Romunija,  ki je pravkar danes poslala že drugo vojaško letalo, ki je prilagojeno za gašenje požarov večjih razsežnosti.

 

Požrtvovalnosti njihovim službam,  v sodelovanju tudi z gasilci iz drugih držav, med njimi tudi slovenskih, ni za očitati. Bode v oči stara, zastarela in resnično nepraktična in manj učinkovita flota vozil, ki jo tudi tamkajšnji ljudje  iz obupa imenujejo  za »brezčasna«, posebej če jih vidijo v družbi s sodobnimi slovenskimi in avstrijskimi vozili v uporabi pri gašenju požarov.  Pa še z grenkim priokusom se nasmehnejo izjavi njihovega premierja Zorana Zaeva, češ da je v preteklih letih veliko sredstev porabljenih za menjavo vozil, seveda poveljniških, ki so predvsem »praktični« v času ko ni požarov. Njihova letala  Canadair, ki bi naj služila za gašenje iz zraka, so že skoraj štiri leta na tleh. Na začetku pojave požarov  je  večji del odgovornih v državi   sedelo na državnih proslavah, takoj zatem so odšli na »zaslužene« počitnice v bližnjo »sovražno« Grčijo ali  prijateljsko Turčijo. Šele na pritisk javnosti se   je pojavil njihov premier  Zoran Zaev, očitno zagorel od pozitivnega vpliva sončnih žarkov na Halkidikih ter podelil nekoliko nasvetov  o tem kako naj   pazijo na premoženje,  da zelo hitro lahko izbruhnejo in kako težko se popravljajo posledice, ki jih povzročajo požari takšnih razsežnosti kot so ti sedaj v Makedoniji. Njihov notranji minister Oliver Spasovski  na žalost ima logistične težave, in kot menijo, bo prišel   nazaj z dopusta, ki ga preživlja v Turčiji,  po izteku načrtovanega časa, ki si ga je vzel za to prijetno in nujno potrebno početje.  Je pa pomirjen, kot meni, ko vidi ali bolj sliši, da skoraj 700 uslužbencev notranjega ministrstva se trudi in nesebično pomaga  pri odpravljanju posledic požarov, ki so zajeli njegovo državo.

To da so prišle po 30 letih na plano sistemske slabosti  in nezadostno investiranje v opremo je druga zgodba. Korenite spremembe so nujno potrebne. Ali bo to aktualno samo v času teh neprijetnih dogajanj z katastrofalnimi posledicami za premoženje državljanov ali  bodo v resnici  spremembe,   za enkrat ni možno zaznati.

Zagotovo bodo  konkretno prizadeti v teh požarih še lep čas čutili posledice ne najbolj odgovorne  in skrbne politike na področju požarne varnosti v njihovi državi. Žal.

Vane T. Costa

Foto:  twitter

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa