SlovenijaV fokusuŽivljenje

Novomeška škofija dobila 13.9.2021 novega škofa

Papež Frančišek je za novomeškega škofa izbral msgr. dr. Andreja Sajeta, duhovnika ljubljanske nadškofije

Andrej Saje se je rodil 22. aprila 1966 v Novem mestu. Osnovno šolo je obiskoval v Mirni Peči, nato pa nadaljeval na Srednji naravoslovno-matematični šoli v Novem mestu.

Po odsluženem vojaškem roku je jeseni leta 1986 vstopil v ljubljansko bogoslovje, kjer je leta 1991 diplomiral iz bibličnih ved. V duhovnika je bil posvečen leta 1992.

Po duhovniškem posvečenju je bil kaplan v župniji Grosuplje (1992–1994) in osebni tajnik škofa Alojzija Šuštarja (1994–1997).

Leta 1997 je odšel na študij v Rim in leta 1999 končal magisterij. Jeseni istega leta je vpisal doktorski študij s specializacijo v pravni sodni praksi. Po prejemu diplome iz specializacije je leta 2000 nadaljeval pripravo doktorske disertacije s področja zakonskega prava, ki jo je zagovarjal z odliko in s tem dosegel naslov doktor kanonskega prava s specializacijo v pravni sodni praksi.

Po vrnitvi v Slovenijo aprila 2003 je bil imenovan za generalnega tajnika in tiskovnega predstavnika Slovenske škofovske konference, za študijskega prefektav Bogoslovnem semenišču v Ljubljani, za sodnika in pozneje sodnega vikarja – oficiala Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani, za asistenta ter 4. maja 2009 tudi za docenta pri Katedri za kanonsko pravo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in za člana cerkvene komisije za ureditev odnosov z državo. Med leti 2009 in 2013 je bil član Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab.

Med osrednje teme njegovega raziskovanja sodijo zakrament svetega zakona, razmerja med Cerkvijo in državo ter vprašanja financiranja Cerkve.

Od leta 2006 je član Akademskega društva pravnik, od junija 2015 pa tudi znanstvenega sveta kanonsko-pravne revije Annales Canonici.

Poleg znanstvenega področja je aktiven tudi v pastorali. Službo duhovnega pomočnika je opravljal v župniji Ljubljana Ježica (2013–2015), od leta 2014 dalje pa je bil duhovni pomočnik v slovenskih župnijah v Selah in na Bajdišah v krško-celovški škofiji. Ob tem je opravil več izobraževanj s področja duhovnega spremljanja v ignacijanski duhovnosti in vodil duhovne vaje.

“Cerkev vedno deluje navzven. Kar delamo, oznanjamo in živimo, je v javnosti vidno – tako v konkretnih župnijskih občestvih kot v medijih in prek socialnih omrežij,” je leta 2013 dejal v pogovoru za časopis Dnevnik.

Andrej Saje je drugi škof mlade novomeške škofije, pred tem jo je od leta 2006 vodil škof Andrej Glavan. Slovesnost škofovskega posvečenja bo 26. septembra.

Novemu škofu želimo obilo blagoslova!

vir: https://si.aleteia.org/2021/06/30/novomeska-skofija-dobila-novega-skofa/

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija