Nekategorizirano

Novi državni svetnik je Željko Vogrin

Na včerajšnjih volitvah nadomestnega državnega svetnika, ki bo zapolnil izpraznjeno mesto državnega sekretarja Franca Kanglerja, je daleč največ podpore med petimi kandidati zbral Kanglerjev strankarski kolega Željko Vogrin. Zanj je glasovalo 28 od skupno 38 elektorjev.

Med ostalimi kandidati je štiri glasove prejel Leopold Hanžič, Iztok Peterin in Boštjan Munda sta dobila vsak po en glas, za Franja Mihaliča ni glasoval nihče. Ena glasovnica je bila prazna in tako neveljavna, trije elektorji pa se niso udeležili glasovanja.

Željka Vogrina so za kandidata za nadomestnega člana državnega sveta predlagale občine Maribor, Duplek, Rače-Fram, Šentilj in Pesnica, zato je bila njegova zmaga pričakovana. Te občine so namreč imenovale 31 od skupno 38 elektorjev. 
Nekdanji načelnik mariborske upravne enote in že drugi mandat mariborski mestni svetnik velja za tesnega sodelavca nekdanjega mariborskega župana Kanglerja. Je eden vodilnih in ustanovnih članov Nove ljudske stranke Slovenije (NLS), ki jo je Kangler vzpostavil po izključitvi iz SLS, in njene barve zastopa tudi v aktualni sestavi mariborskega mestnega sveta.

Vogrin je obljubil sodelovanje z vsemi župani občin, ki jih bo zastopal v državnem svetu. “Prepričan sem, da lahko s svojimi izkušnjami, znanjem in kompetencami pomagam lokalnim skupnostim pri uveljavljanju njihovih interesov in reševanju njihovih težav,” je dejal.

Od ostalih kandidatov sta bila prisotna le Iztok Peterin, ki ga je predlagala Občina Miklavž na Dravskem polju, in Boštjan Munda, kandidat Občine Starše. Oba sta povedala, da nista dobila vabila na včerajšnjo predstavitev.

Predsednik volilne komisije Branko Reisman je pojasnil, da predstavitev in vabilo kandidatov nista zakonsko obvezna, a so jih vsem kandidatom kljub temu poslali. Zakaj vabil niso dobili, mu ni znano, saj “iz listin, s katerimi razpolagamo s pošte, izhaja, da so vsi kandidati prejeli ta vabila”. Morebiten ugovor na izid volitev je možno vložiti v roku treh dni po glasovanju.

Mogoče vam bo všeč