FilatelijaizobraževanjeSlovenijazgodovina

Nova znamka – EUROMED POSTAL – Ročno izdelan nakit Sredozemlja

Zlati uhani z najdišča Školarice (konec 3./začetek 4. st. n. št.)

Na prisojnem pobočju nad današnjim ankaranskim cestnim vozliščem je ena od premožnejših družin iz tržaškega ali akvilejskega agra sredi prvega stoletja n. št. zgradila rimsko vilo rustiko. Gospodarjenje vile je trajalo vse do sredine petega stoletja, ko jo je uničil požar. Osebje suženjskega statusa familia rustica je živelo na posestvu in lastnikom s pridelavo vina in oljčnega olja ter drugih dobrin ustvarjalo prihodek. Po smrti pa je na urejenem obcestnem grobišču ob vznožju posesti našlo tudi svoj zadnji dom.

Najdišče z imenom Školarice je bilo odkrito in raziskano v letu 2002, pred gradnjo avtocestnega križišča. Gre za najobsežnejši kompleks rimske vile s pripadajočim grobiščem v slovenskem delu Istre.

Pokojnica v enem izmed 51 izkopanih grobov je dočakala le nekaj več kot trideset let. K večnemu počitku so jo na koncu 3. ali začetku 4. st. položili v skrinjo zloženo iz kamnitih plošč. Svojci so ji ob glavo položili vrč in čašo iz ene od egejskih lončarskih delavnic. Ob desnem stopalu so ji prižgali glineno svetilko (oljenko). Lase je imela spete s koščeno iglo. Svojevrsten pomen ima priloženo pasje stegno. Ob čiščenju lobanje pa se je izkazalo, da so ji ob pokopu nadeli par dragocenih zlatih uhanov, kar dodatno nakazuje na pomembnejšo članico družine služeče v vili. Uhana, tip a crotaglia, iz zlate žice, na katero je zatolčena ploščica s kapsulo, vanjo pa vlo­žena jagoda iz rdečega stekla, predstavljata redko najdbo umetelno dovršenega zlatega nakita najdenega na prostoru Slovenije.

Mag. Matjaž Novšak

 

Poleg znamke je bil izdan tudi žig in ovitek prvega dne.

vir: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/73927/EUROMED-POSTAL-Rocno-izdelan-nakit-Sredozemlja

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Filatelija