FilatelijaSlovenijaŽivljenje

Nova znaka iz serije rastlinstvo – Brogovita

Pošta Slovenije je izdala novo znamko v seriji rastlinstvo -Brogovita.

Brogovita 

Brogovita (Viburnum opulus) je v času cvetenja eden najprivlačnejših grmov  v slovenski naravi. Cvetovi so za botanika socvetja, kar pomeni, da jih gradi veliko majhnih cvetkov. Glavna posebnost brogovitinega socvetja je njegova dvodelnost. Zunanji rob oblikuje venec  večjih, snežno belih cvetov, osrednji del socvetja pa je dežniček iz manjših in ne tako belih cvetkov.

Cvetovi, ki so v beli obrobi, so kot čipka, ki zbuja pozornost opraševalcev. A ko opraševalci pridejo do njih, nimajo nobene koristi od cvetov, ker na njih ni niti medičine niti cvetnega prahu. Ti cvetovi so jalovi in služijo samo »oglaševanju na daljavo«.

V socvetju gre za delitev dela. Znotraj belega venca so rodni cvetovi, ki opraševalce za obisk nagradijo tako, da jih nahranijo. Rodni cvetovi so po obliki in barvi podobni cvetovom  črnega bezga, s katerimi so članice rodu Viburnum v isti botanični družini.

Iz rodnih cvetov se razvijejo rdeče jagode. Kjer ljudje nimajo drugega sadja, plodove vkuhavajo. Ker jagode niti živalim ne teknejo, obvisijo na vejicah še dolgo v zimo. Takrat postanejo na pol prosojne in rubinasto rdeče. Če ni druge hrane, jih pozobajo drozgi in druge ptice.

Matjaž Mastnak

Poleg znamke je bil izdan tudi žig in ovitek prvega dne.

vir: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/73866/Brogovita-

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Filatelija