FilatelijaSlovenijaŠportZimske olimpijske igre PEKING 2022

Nova poštna znamka – zlati olimpijci

Pošta Slovenije je izdala znamko Zlati olimpijci.

Zlati olimpijci

Šport – zlati olimpijci

Zlata Urša

Slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj je na olimpijskih igrah v Pekingu napisala neverjetno zgodbo o uspehu. Osvojila je namreč dve zlati kolajni, kar je pred tem izmed slovenskih športnic na zimski izvedbi olimpijskih iger uspelo le izvrstni alpski smučarki Tini Maze.

Prvo je osvojila že prvi dan nastopov na olimpijskih igrah, ko so se smučarske skakalke pomerile na normalni skakalnici. Po prvi seriji je bila druga, v finalni seriji pa je navdušila ter zasluženo osvojila zlato kolajno. Njen uspeh je bil še toliko večji, ker v svetovnem pokalu, v katerem nastopa dobrih deset let, do tedaj še nikoli ni zmagala.

Njen uspeh je z bronom na posamični tekmi dopolnila Nika Križnar. Tudi to je bil za Slovenijo na olimpijskih igrah zgodovinski dosežek, saj pred tem na isti tekmi še nikoli ni imela dveh tekmovalk ali tekmovalcev na zmagovalnem odru. Obe sta nekaj dni kasneje sodelovali tudi pri novem zgodovinskem dogodku, osvojitvi prvega naslova olimpijskega prvaka v mešanih ekipah.

Ekipni uspeh slovenskih smučarskih skakalcev in skakalk

Slovenski smučarski skakalci so v Pekingu napisali nov list olimpijske zgodovine. V olimpijski program je bila v letu 2022 prvič uvrščena tekma mešanih ekip, ki jo sestavljajo po dve skakalki in skakalca iz posamezne države. Slovenska ekipa je več kot suvereno osvojila zlato kolajno. Najbližje tekmece je za seboj pustila za izjemni 111,2 točki, kar preračunano v daljavo skokov pomeni, da jih je presegla za 222,4 metra.

Tekmovalci so se na vrh skakalne lepotice v Zhangjiakou povzpenjali izmenično glede na spol. Barve Slovenije so tako po vrsti zastopali Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc. Že uvodni skok Križnarjeve, dolg 101 meter na skakalnici s K-točko na 95 metrih (predviden povprečen skok skakalca oziroma skakalke), je bil z naskokom najdaljši. Slovensko ekipo je trdno postavil na prvo mesto, kjer je zanesljivo vztrajala tudi po naslednjih sedmih skokih.

V ekipni konkurenci so se v zadnjem tednu iger pomerile še moške ekipe, tedaj na veliki skakalnici. Slovenija je vseskozi ciljala na najvišja mesta, pred zadnjim skokom je celo vodila, na koncu pa osvojila srebro. Tega se je ekipa, ki sta jo poleg Petra Prevca in Timija Zajca sestavljala še Cene Prevc in Lovro Kos, razveselila kot olimpijskega naslova.

Olimpijski komite Slovenije

 

Poleg znamke je bil izdan tudi žig in ovitek prvega dne.

 

vir: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/74083/Zlati-olimpijci

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Filatelija