črna kronikaLokalnoSlovenijaZdravje

Nov neprimeren način odnosa do koristnih stvari. »Zaradi vandalizma pri sistemu KolesCE policija večkrat posredovala«

Že večkrat smo bili deležni poročanja o primerih vandalizma v sistemu Kolesce, ki ima za posledico, da je zaradi poškodovanih koles teh manj na voljo na posameznih postajah. V celotnem sistemu Kolesce je trenutno na popravilu 87 koles, večina kot posledica vandalizma. Policijska uprava Celje primere vandalizma v sistemu Kolesce obravnava na podlagi prijav Nomaga. Kot dodajajo, so na policijo posredovali vse primere, kjer je bilo kakorkoli možno identificirati storilca.

Kot so še navedli v Nomagu, se z tovrstnim  vandalizmom soočajo tudi v sosednji občini Šentjur, ki je prav tako del sistema Kolesce. Tam beležijo pojave vandalizma na skoraj vseh postajah sistema, med drugim 25 prerezanih zračnic in gum, poškodovane lamele in poškodovan terminal.  Tudi tam je že posredovala policijska postaja v Šentjurju.

 

Navdušujoča statistika uporabe sistema

 

Sočasno, ko ostro obsojajo pojave vandalizma,  so pa  navdušeni nad rezultati uporabe sistema KolesCE. V mesecu novembru so v Nomagu zabeležili 3.553 najemov oziroma 118 najemov na dan. Povprečen najem je trajal 16 minut, povprečna prevožena razdalja pa 1,5 km. Novih registriranih uporabnikov je bilo 116.

V tem letu je bilo do konca novembra že več kot 67 tisoč najemov in 3.100 registracij, lani za primerjavo 54.600 najemov in 3.034 registracij. Letošnje leto je torej že krepko preseglo lansko oziroma vsa prejšnja leta (2020 – 47.039 in 2019 – 37.847 najemov) in se približuje številki 70 tisoč letnih najemov.

Če bi ostali samo na pozitivni rabi sistema KolesCE, bi bilo lepo. Ne glede kako naporno je paziti na vandale  ob sočasni povečani rabi KolesCE-a,  vsekakor je  potrebno še kar naprej bdeti nad razraščanjem vandalizma in ukrepati zoper »izvajalce«.  Če vi vsak naredil največ  kar se da,  bi bojazni da se bo zmanjšalo nerazumno obnašanje tistih,  ki to brez razloga počnejo, ne bilo. Do takrat ostanimo optimisti.

Vane T. Costa

Vir in foto:moc&vtc

 

Mogoče vam bo všeč